spot_img
16.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeRușii mută Wagner în Mali: Franța ne-a trădat

Rușii mută Wagner în Mali: Franța ne-a trădat

-

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a confirmat sâmbătă că autorităţile din Mali au abordat o companie militară privată din Rusia, contrar reacţiei guvernului de la Bamako de săptămâna trecută, care a respins acest zvon, transmite dpa conform Agerpres.

„Au contactat o companie militară privată din Rusia”, a declarat Serghei Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă, în marja sesiunii Adunării Generale a ONU, la New York, conform informaţiilor difuzate de Interfax.

- Advertisement -

„După câte înţeleg, [a avut loc] în contextul în care Franţa intenţionează să îşi reducă semnificativ contingentul militar acolo şi … să lupte împotriva teroriştilor”, a spus ministrul rus de externe.

Serghei Lavrov nu a menţionat în mod specific numele Wagner, subliniind doar că Moscova nu are nicio legătură cu decizia Mali de a contacta un contractor militar din Rusia.

- Advertisement -

Informaţii despre o posibilă desfăşurare în Mali a unor mercenari din grupul rus Wagner au provocat recent o mare îngrijorare în capitalele Europei Occidentale, din cauza prezenţei trupelor UE de menţinere a păcii în această ţară africană.

În urmă cu o săptămână, guvernul militar din Mali, care a ajuns la putere după o lovitură de stat, a negat că ar avea în vedere angajarea de mercenari Wagner pentru a-şi asigura securitatea într-un context intern volatil.

Prezent, printre altele, în Libia şi în Republica Centrafricană, unde este acuzat de abuzuri încă din primăvară, grupul Wagner este suspectat, în special de către Franţa, că acţionează în numele Kremlinului acolo unde Rusia nu doreşte să apară oficial. 

Prim-ministrul din Mali, Choguel Kokalla Maiga, a acuzat sâmbătă Franţa că „i-a lăsat în aer” prin decizia sa de a retrage forţa Barkhane, ceea ce justifică necesitatea ca ţara sa să caute alţi parteneri, informează AFP.

„Noua situaţie creată prin încheierea (activităţii) Barkhane, care a pus Mali în faţa faptului împlini şi a lăsat-o în aer, ne împinge să explorăm căi şi mijloace de a asigura mai bine securitatea într-o manieră autonomă cu alţi parteneri”, a declarat premierul Choguel Kokalla Maiga la tribuna Adunării Generale a ONU.

Este vorba de a „umple golul care cu siguranţă va determina închiderea anumitor drepturi de acces ale Barkhane în nordul Mali”, a precizat premierul malian care şi-a exprimat regretul pentru lipsa de consultare şi de coordonare tripartită din partea Franţei (cu ONU şi guvernul de la Bamako).

Într-un context în care ameninţare jihadistă este în creştere,”operaţiunea franceză Barkhane îşi anunţă brusc retragerea cu scopul, se spune, a unei transformări într-o coaliţie internaţională, al cărei profil nu este cunoscut încă”, a mai spus Choguel Kokalla Maiga, adăugând: „în orice caz, nu de ţara mea, nu de poporul nostru”.

„Anunţul unilateral de retragere şi transformare a Barkhane nu a ţinut cont de legătura tripartită care ne leagă” ONU, Mali şi Franţa.”Mali regretă că principiul consultării şi al concertării, care trebuie să fie regula între parteneri privilegiaţi, nu a fost respectat înaintea deciziei”, a continuat prim-ministrul din Mali.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img