Comisarul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei pentru Drepturile Omului, Democrație și Statul de Drept, directorul adjunct al Departamentului pentru Cooperare Umanitară și Drepturile Omului, Grigori Lukianţev, a declarat că migranții de la granița belaruso-polonă se pot adresa la CEDO, din cauză că sunt victimele unor persecuţii. ”Există și Convenția Europeană a Drepturilor Omului, unde organismul de supraveghere este Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Nu este absolut necesar să fii cetăţean al statului respectiv pentru a depune o plângere împotriva acţiunilor unuia sau acelui stat”, a declarat comisarul rus, citat de Agenţia de presă TASS.
Drept exemplu Lukianţev a dat situația închisorilor secrete ale CIA din Europa, când victimele din țările arabe au depus plângeri atât împotriva Lituaniei, cât și împotriva Poloniei, iar aceste plângeri au fost luate în considerare.
Ministrul afacerilor externe al Belarus, Vladimir Makei, a spus că Polonia încalcă toate normele de drept internațional în cazul migranților.
La 9 noiembrie, președintele OSCE, ministrul suedez de externe Ann Linde și-a exprimat profunda sa îngrijorare cu privire la situația de la granița dintre Belarus și Polonia. Pe 8 noiembrie a devenit cunoscut faptul că forțele de securitate polone au folosit aviația în zona unde se acumulase un număr mare de migranți. Potrivit declarațiilor Comitetului de Frontieră din Belarus, unii dintre refugiați au trecut la acțiuni mult mai ferme și au început să distrugă barierele de la frontiera polonă.