spot_img
24.6 C
București
luni, iulie 4, 2022
AcasăEconomieRușii au cumpărat jumătate din litoralul bulgăresc

Rușii au cumpărat jumătate din litoralul bulgăresc

-

Aproape 100 000 de cetățeni ruși au cumpărat în ultimii 20 de ani apartamente și vile în Bulgaria. Comentând invazia cumpărătorilor ruși unele publicații menționează 300 000 de proprietăți din care majoritatea se află pe Litoralul Mării Negre și în orașele din sud-vestul țării în apropierea de stațiunile montane Boroveț, Pamporovo și Bansko.Problema a devenit actuală după ce deputatul din Duma de Stat, Piotr Tolstoi, a declarat că „rușii au cumpărat jumătate din litoralul bulgăresc. La nevoie, vor cumpăra întreaga Bulgaria.”, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Doi lideri ai Blocului reformator, dreapta tradițională – Metodi Andreev și Petar Slavov, au avertizat că amendamentul la Legea cetățeniei prin care a fost redus de șase ori pragul investițiilor în proprietăți imobiliare cerute pentru acordarea dreptului de ședere pe termen lung îi avantajează în primul rând pe cetățenii ruși. Problema se rezolvă acum cu 50 000 de euro, prețul unui apartament de două camere în orașele sau stațiunile pe Litoral. Nu se cunosc autorii, nici motivele ce au stat la baza amendamentului cu pricină.

Directorul direcției „Migrație” în Ministerul de interne, Nikolai Nikolov, a recunoscut că în acest mod cetățenii din fostele republici sovietice își vor putea legaliza șederea fără a apela la înregistrarea unor societăți comerciale fictive. În realitate, a adăugat Nikolov, 90% din rușii care s-au stabilit în Bulgaria nu se ocupă de activități economice. O mare parte sunt pensionari care au ales Bulgaria așa cum englezii și nemții, de pildă, aleg Spania. Avem interes de a atrage un număr mai mare de turiști, iar acești oameni primesc în vizită rude și prieteni din Rusia care aduc valută și creează locuri de muncă”.

Comentând aceasta declarație săptămânalul sofiot „Capital” întreabă dacă la baza ei se află incompetența sau lobismul în favoarea companiilor de construcții care au mii de apartamente de vânzare. Guvernul Borisov bate semnalul de alarmă în legătură de refugiații din Siria și Irak dar totodată deschide larg ușa în față cetățenilor ruși fără a analiza consecințele. Problema reală nu constă în venirea unor pensionari ruși ci în pătrunderea capitalurilor oligarhilor ruși care își pun amprenta în politica și în economia bulgară.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...