spot_img
11.8 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăAnalizeRușii aproape să încercuiască Avdiivka

Rușii aproape să încercuiască Avdiivka

-

Oraşul Avdiivka, din estul Ucrainei, este de marţi dimineaţă ţinta unor bombardamente „masive” ale forţelor ruse, care „încearcă să încercuiască” localitatea, a declarat pentru AFP şeful administraţiei militare locale.

„Ruşii au lovit masiv cu artileria de la 08:00 dimineaţă, fără întrerupere până acum… Inamicul încearcă să încercuiască oraşul”, a indicat la miezul zilei Vitali Barabas.

- Advertisement -

„De peste un an există riscul ca localitatea să fie ocupată, dar astăzi situaţia s-a agravat rapid”, a adăugat el, indicând că au mai rămas 1.600 de locuitori la Avdiivka din cei 30.000 înainte de invazia rusă.

Ruşii ocupă estul şi sudul localităţii şi încearcă de mai multe luni să-l încercuiască.

- Advertisement -

Acest oraş industrial construit în jurul unei uzine siderurgice se află la 13 km de Doneţk, capitala regiunii omonime, controlată de Rusia, a cărei anexare a fost revendicată de preşedintele rus Vladimir Putin în urmă cu un an.

El se află pe linia frontului din 2014, când au început ostilităţile între armata ucraineană şi separatiştii conduşi şi înarmaţi de Moscova, după anexarea peninsulei Crimeea.

De la începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, ruşii au încercat în mod regulat ofensive pentru a cuceri definitiv Avdiivka.

Potrivit canalului Telegram Rîbar, apropiat de armata rusă, forţele Moscovei au lansat un atac în nord şi altele două la sud de oraş, astfel încât acum există „un risc iminent de încercuire a garnizoanei ucrainene” la Avdiivka.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img