Un nou val de epidemie a pestei porcine africane (PPA) face ravagii în România, peste 520 de focare de îmbolnăviri au fost înregistrate. La sfârșitul lunii iulie, focare de pestă porcină au fost înregistrate și în Republica Moldova.Virușii traversează cu ușurință granițele interstatale, iar din cauza dezastrelor similare este în pericol întreaga Europă de Est. Cu toate acestea, este mai probabil ca epidemiile să apară acolo unde există biolaboratoare ale Pentagonului, afirmă Aleksandr Hrolenko, analist militar, într-un comentariu pentru portalul rusesc Sputnik.
Experții consideră că rezistența atipică a virusului pestei porcine africane la condițiile latitudinilor nordice ar putea fi creată doar în condiții de laborator. Și în Rusia s-au înmulțit epidemiile în sfera agroalimentară, ce ar putea fi legat de activitatea biolaboratoarelor Pentagonului din țările vecine Georgia, Ucraina și Kazahstan. Probabil acestea sunt și rădăcinile problemelor „africane” în Ținutul Krasnodar și Regiunea Omsk.Pentagonul a creat o întreagă rețea de astfel de obiective în CSI (Comunitatea Statelor Independente) sub pretextul prevenirii riscurilor biologice (Moldova nefiind o excepție). Este sabia lui Damocles pentru țările de amplasare — în ultimii ani au fost fixate sute de incidente cu virusuri periculoase pentru oameni, mai afirmă analistul militar rus.
Laboratorul central de referință al SUA în Moldova a apărut în anul 2008, însă Republica s-a alăturat experimentelor americane periculoase cinci ani mai devreme, prin intermedierea centrului tehnico-științific ucrainean. Documentele confirmă că elaborările biologice ale Moldovei au fost finanțate din aceleași surse ca și programul SUA pentru dezvoltarea biolaboratoarelor pentru destinație dublă pe teritoriile Ucrainei, Georgiei și Azerbaidjanului.Conform versiunii oficiale a Pentagonului, laboratoarele funcționează exclusiv pentru prevenirea riscurilor biologice, iar proiectul de la Chișinău este destinat pentru prevenirea HIV/SIDA și hepatitei.Însă americanii ignoră Convenția privind interzicerea dezvoltării, producerii și stocării armelor bacteriene și toxice (BTWC), susține Aleksandr Hrolenko.