spot_img
6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăExterneRusia vrea Republica Srpska

Rusia vrea Republica Srpska

-

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Rusia militează pentru punerea în aplicare a Acordului de la Dayton în Bosnia-Herțegovina și a respins acuzațiile că Republica Srpska încalcă acest acord și că cineva din Bosnia-Herţegovina distruge țara, scrie beta.rs.

„Rusia susţine punerea în aplicare a Acordului de la Dayton și a afirmat întotdeauna că sprijină acest acord”, a spus Lavrov la conferința anuală de presă, comentând declarația președintelui Republicii Srpska (RS), Milorad Dodik, că această entitate ar trebui să fie anexată Serbiei.

El a spus că Moscova le-a amintit de nenumărate ori partenerilor occidentali că în Bosnia-Herţegovina, „care se consideră stat independent”, ar trebui să fie desființată instituția Înaltul Reprezentant, care poate „impune sârbilor, musulmanilor și croaților orice altă soluție”.

„Uniunea Europeană nu poate în niciun fel să renunţe la autoritatea Înaltului Reprezentant. Acest lucru irită, tot aşa cum irită faptul că politicienii sârbi din Banjaluka sunt supuși în mod constant la atacuri pentru că ar distruge această țară”, a spus Lavrov.

„Voi sublinia, încă o dată, că în Bosnia-Herţegovina nimeni nu blochează statul. Dodik a confirmat anterior, în repetate rânduri, angajamentul său faţă de Acordul de la Dayton. Acordul de la Dayton este încălcat de cei care iau decizii fără a lua în considerare punctele de vedere ale tuturor celor trei popoare”, a precizat Lavrov.

În opinia şefului diplomaţiei ruse, acuzațiile că prin aniversarea la 9 ianuarie a Zilei Republicii Srpska se încalcă Acordul de la Dayton, reprezintă provocări. „Când lumea se isterizează împotriva deciziei sârbilor bosniaci ca să declare data de 9 ianuarie Ziua Republicii Srpska şi când anunță că această hotărâre subminează Acordul de la Dayton, aceasta este încă o provocare și un fel de insultă pentru cineva care îşi recunoaște valoarea, şi nu-i recunoaşte pe unii de la Bruxelles”, a adăugat Lavrov

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img