Rusia va reacționa în cazul aderării Suediei la NATO

0
402

Eventuala aderare a Suediei la NATO va avea consecințe politice și militare ceea ce va antrena o reacție din partea Rusiei, a avertizat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenția de presă TASS preluată de Agerpres.

În timpul exercițiilor militare din luna martie din nord-vestul țării, Rusa a repetat scenariul de lupta care prevede capturarea unor parti a statelor din nordul Europei – Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda

‘Am afirmat de multe ori că alegerea strategiei de apărare și de securitate națională este o chestiune internă și suverană pentru fiecare țară. Dar considerăm în continuare că politica de neparticipare a Suediei la blocuri militare reprezintă un factor important de stabilitate în nordul Europei’, a afirmat Zaharova.

Potrivit acesteia, ‘un număr de politicieni suedezi și de multe ori reprezentanți ai NATO aflați în vizită, precum și o serie de experți în politici de securitate’ încearcă să modifice opinia publică în favoarea alianței.

‘Este clar că aderarea Suediei la NATO ar avea implicații politico-militare și internaționale, fapt ce va antrena măsuri de răspuns din partea rusă’, a avertizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Conform unui recent sondaj de opinie, 37% dintre suedezi s-au declarat în favoarea aderării țării lor la Alianța Nord-Atlantică, în timp ce 36% au fost împotrivă, aceasta fiind pentru prima oară când procentul susținătorilor NATO îl depășește pe cel al adversarilor.

În aprilie, țările nordice, inclusiv Suedia, și-au crescut bugetele destinate apărării. În plus, Suedia și-a intensificat începând de anul trecut cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică și cu țările baltice pe fondul crizei din Ucraina.