spot_img
1.1 C
București
sâmbătă, decembrie 28, 2024
AcasăAnalizeRusia și virajul spre Est: Luăm din China ce ne lipsește sau...

Rusia și virajul spre Est: Luăm din China ce ne lipsește sau inventăm mai repede decât alții un computer cuantic.Chinezii sunt negociatori dificili, fără avantaje proprii nu vor face nimic. Nu m-aș mira dacă, ulterior, ar revinde, spre exemplu, resursele noastre energetice. Partenerii din India sunt mai vorbăreți, dar nu mai puțin dificili

-

Omul de afaceri rus Arkadi Rotenberg a vorbit despre plusurile și minusurile virajului spre Est. ”Piața estică ne interesează din vecii vecilor, ea trebuie studiată, chiar dacă există un risc”, a apreciat bușinessmanul întrebat fiind de jurnaliștii de la RBC în ce măsură economiile estice sunt capabile să compenseze pierderile suferite de mediul de afaceri rus din cauza sancțiunilor occidentale.

”După cum se știe, chinezii sunt negociatori dificili, fără avantaje proprii nu vor face nimic. Nu m-aș mira dacă, ulterior, ar revinde, spre exemplu, resursele noastre energetice. Partenerii din India sunt mai vorbăreți, dar nu mai puțin dificili”, a descris Roterberg, prezent la lucrările Forumului Economic Estic din Vladivostok.

- Reclama -

Omul de afaceri este de părere că ”virajul s-a produs deja, pur și simplu trebuie extins”: ”Ceea ce înseamnă nu doar să-i lași să intre la tine, dar și să pătrunzi în totalitate pe aceeași piață chineză – iar noi avem poate oportunitățile pentru asta: un umăr logistic scurt și piața lor de 1,5 miliarde de oameni”. În opinia lui Rotenberg, Rusia are ce oferi pieței chineze în afară de resurse energetice: produse finite, produse agricole, bioresurse, produse chimice, învățământ și chiar religie. ”Dar să te arunci de gâtul partenerilor estici nu va duce la nimic bun”. ”Iubirea trebuie să fie reciprocă”, este convins el.

- Advertisement -

Potrivit spuselor sale, colaborarea cu Estul înseamnă noi potențiale coaliții și ”prietenie” pentru Rusia. Și este vorba nu doar despre China și India: ”Luați, spre exemplu, Indonezia cu populația ei de 273 de milioane de oameni, Pakistanul și alte țări. Cred că avem potențial de dezvoltare în această direcție”. În același timp, el nu exclude că, pe viitor, țările europene vor dori ”să discute din nou și să se bazeze pe o economie puternică”.

”Astăzi, lumea s-a schimbat și nu se mai întoarce înapoi. O lume unipolară așa cum a fost nu va mai exista. Globalizarea a luat sfârșit”, a rezumat Rotenberg.

- Advertisement -

RBC menționează că, înaintea Forumului Economic Estic, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenția TASS, că, pe măsură ce Occidentul introduce în mod artificial restricții, ”relațiile comerciale și economice se încep să se orienteze tot mai mult spre Est”. ”Acolo apare interes pentru țara noastră și se găsesc, se formează formate cu caracter reciproc avantajos, ceea ce este, în ultimă instanță, cel mai important lucru”, a spus el.

Șeful Ministerului pentru Dezvoltare Estică, Aleksei Cekunov, a subliniat, într-un articol pentru RBC, că, după începerea operațiunii militare speciale din Ucraina și introducerea de sancțiuni occidentale, Rusia s-a trezit ”în epicentrul ruperii lumii”. În opinia ministrul, virajul spre Est trebuie realizat pe cale orientală – după canoanele generalului și filozofului Sun Tzu, autorul tratatului de strategie militară ”Arta războiului”, care a trăit în China antică.

”O bătălie de asemenea proporții, cum este bătălia pentru tehnologie nu poate fi câștigată din fașă – luăm din China ce ne lipsește sau inventăm mai repede decât alții un computer cuantic. Este o campanie pentru câteva generații, unde generația anterioară transmite generației următoare un culoar sigur de trecere”, a scris ministrul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img