Parteneriatul economic și strategic pe toate direcțiile între Moscova și Teheran este o bună ilustrare a modului în care sancțiunile americane afectează SUA. „Putin trebuie să-i mulțumească Congresului”, punctează un jurnalist de la Forbes, transmite Sputnik.
Aflându-se „în aceeași barcă” după măsurile luate de Casa Albă, Rusia și Iranul își dezvoltă cu succes cooperarea bilaterală, potrivit lui Wade Shepard, jurnalist de la Forbes, citează Sputnik France. Spre exemplu, cele două țări au semnat recent un acord în valoare de 2,5 miliarde de dolari pentru producerea în comun a autoturismelor.
În plus, Iranul cumpără echipament militar rus, inclusiv elicoptere Mi-17 și sisteme de rachete. La rândul lor, companiile de petrol și gaze din Rusia operează activ în Iran. Gazprom a semnat în iunie un acord privind dezvoltarea sectorului de gaze Farzad B.
În plus, comerțul anual s-a dublat în 2016. Potrivit Forbes, acesta ar putea depăși 10 miliarde de dolari.
În ceea ce privește întreprinderile americane, ele nu cooperează cu Teheranul decât în domenii de cumpărare a covoarelor persane și a zborurilor comerciale. Sancțiunile americane împotriva Iranului nu le permit Statelor Unite să-și „obțină partea lor din prăjitură”.
Mai mult decât atât, Washingtonul are o mare influență asupra companiilor europene, precum Total, în ceea ce privește contractele cu Teheranul. Acestea nu pot intra pe piața iraniană, fără lumina verde din Statele Unite ale Americii. Prin urmare, Rusia vede noi oportunități pentru a le oferi.
„Cei care impun sancțiuni se marginalizează astfel, lăsând în joc rivalii care pot acumula bogăție și putere suplimentară. China știe, Rusia știe. Putin, probabil, ar trebuie să-i mulțumească Congresului SUA”, a declarat jurnalistul.