Rusia respinge cererile UE și SUA de eliberare a celor arestați duminică

0
59

Reprezentanţii Kremlinului au respins luni după-amiază apelurile lansate de Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru eliberarea ”neîntârziată” a sutelor de persoane arestate în urmă cu o zi la protestele anticorupţie din Rusia. De asemenea, autorităţile i-au acuzat pe organizatori că au plătit adolescenţi pentru a participa la cele mai importante demonstraţii antiguvernamentale, care au avut loc în ultimii ani în Rusia, transmite Reuters.

Dimitri Peskov a catalogat protestele drept o ”provocare” şi a explicat faptul că autorităţile sunt îngrijorate de posibilitatea ca organizatorii să-i încurajeze pe protestatari să încalce legea în viitor.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a dat asigurări că Kremlinul are de gând să-i asculte pe cei care au luat parte la protestele antiguvernamentale din Rusia.

Reprezentanţii UE au cerut luni eliberarea ”neîntârziată” a sutelor de persoane arestate la protestele anticorupţie, iar americanii au condamnat arestarea a sute de manifestanţi de către autorităţile ruse, numind acţiunea un afront la adresa valorilor democratice.

Duminică, autorităţile au reţinut 17 persoane care lucrează pentru o fundaţie anticorupţie condusă de Navalnîi.

Anterior, forţele de ordine l-au reţinut pe Navalnîi la un miting neautorizat din Moscova.

Mii de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta în marile oraşe ale ţării, din Vladivostok şi până la Moscova.

De asemenea, au existat ciocniri izolate între forţele de ordine şi protestatarii care scandau ”Rusia va fi liberă!” şi ”Ruşine!”.

Autorităţile ruse au precizat că aproximativ 7.000 de persoane au participat la demonstaţia anticorupţie de pe străzile Moscovei. Însă, numărul real al protestatarilor ar putea să fie mult mai mare prin comparaţie cu datele prezentate de poliţie. Mulţiumea s-a întins de la un capăt la celălalt al străzii Tverşkaia.

Aproximativ 130 de persoane au fost arestate doar la demonstraţia anticorupţie din Moscova, iar zeci de oameni au fost reţinuţi în alte oraşe ale ţării.