Rusia promite sprijin pentru Republica Moldovenească Transnistreană

0
69

Federația Rusă va continua să sprijine regiunea transnistreană, așa încât locuitorii acesteia „să se simtă confortabil, atât cât este posibil în actualele condiții”, a declarat vicepremierul rus Dmitri Kozak, la Tiraspol, după discuții cu liderul administrației separatiste Vadim Krasnoselski, transmite Radio Europa Liberă.

„De 30 de ani Rusia sprijină Transnistria, pentru că aici locuiesc cetățenii noștri, compatrioții noștri care au nevoie de susținere. Republica Moldovenească Transnistreană se află într-o situație complicată în legătură cu nesoluționarea, nereglementarea chestiunii statutului său și ea are nevoie de un sprijin corespunzător”, a spus oficialul rus, citat de serviciul de presă al administrației secesioniste.

Potrivit sursei citate, Kozak a discutat cu Krasnoselski despre „chestiuni de actualitate privind funcționarea economiei, sfera socială, sprijinul logistic și material pe care l-ar putea oferi Federația Rusă”, inclusiv despre obținerea cetățeniei ruse de către locuitorii regiunii.

Evidențiind rolul Rusiei în asigurarea păcii la Nistru, el a mai spus că în cadrul negocierilor în formatul 5+2 sunt „chestiuni curente” ce nu pot fi soluționate decât prin discuții cu Chișinăul, „dată fiind poziția geografică a Transnistriei”. El a salutat faptul că în ultimii ani mai multe chestiuni de ordin social și economic au fost soluționate. „Vom continua să participăm activ la acest proces, până când el nu va fi reglementat definitiv”, a declarat Dmitri Kozak la Tiraspol.