Rusia NU vrea retragerea trupelor occidentale din Afganistan/ CE ZIC AMERICANII

0
122

O eventuală retragere a trupelor străine din Afganistan ar avea „consecințe imprevizibile” asupra situației militare din țară, a avertizat joi reprezentantul special al Kremlinului pentru Afganistan, Zamir Kabulov.

„Nu este momentul ideal pentru retragerea din Afganistan a soldaților străini, inclusiv a soldaților americani”, a declarat Kabulov agenției TASS, preluate de AFP.

„Situația de securitate în țară se deteriorează, iar forțele afgane nu sunt în măsură să reziste singure opoziției armate”, a explicat el. „Ținând cont de situația actuală, o plecare grăbită a militarilor străini ar avea consecințe imprevizibile și ar anula complet puținele progrese realizate în ultimii ani”, a continuat oficialul rus.

Potrivit lui Kabulov, numărul total de extremiști din nordul Afganistanului este de circa 15.000 și există pericolul ca ei să încerce să se extindă pe teritoriul statelor vecine din Asia centrală.

Reprezentantul Rusiei a reafirmat joi că țara sa este gata să coopereze în privința Afganistanului cu Statele Unite și cu NATO. Marți, Moscova a anunțat că va găzdui la jumătatea lui februarie o reuniune internațională privind problema afgană cu reprezentanți ai statelor din regiune, dar fără participare occidentală.

Generalul american John Nicholson, comandatul operatiunilor militare din Afganistan a declarat intr-o audiere in Comisia pentru servicii militare din Senatul american că Rusia şi-a înteţit sprijinul deschis și acoperit pentru talibani, cu scopul de a compromite Statele Unite si Alianta Nord Atlantica. In Afganistan se mai afla 8400 de militari americani, iar de la retragerea trupelor mai multor tari NATO, pozitiile talibanilor s-au întarit si ar fi nevoie de citeva mii de soldati din tarile aliate pentru a fi intarita pozitia fortelor militare afgane. Generalul Nicholson a mai spus si ca de anul trecut, Rusia şi-a schimbat pozitia fata de talibani şi le ofera legitimitate spunind ca ar fi de fapt luptatori impotriva militantilor ISIS, invitindu-i la intilniri la Moscova despre viitorul Afganistanului la care nu au participat si reprezentati ai guvernului afgan. In opinia generalului american versiunea Moscovei despre talibani este „complet falsă”.