Rusia MUTĂ militar pe graniţa cu Turcia şi NATO

0
408

Parlamentul Armeniei a ratificat, joi, acordul cu Rusia care prevede instalarea unor capacităţi militare antiaeriane ruse pe teritoriul armean, în apropierea frontierei cu Turcia şi cu Alianţa Nord-Atlantică.

Oficiali armeni au declarat, conform site-ului agenţiei Reuters, că acordul va permite instalarea pe teritoriul Armeniei a unei serii de capabilităţi militare ruse de protecţie aeriană, inclusiv a unor avioane multirol.

„Sistemul ne va permite să obţinem date de recunoaştere, în scopul contracarării ameninţărilor adversarilor. Nu avem un partener mai de încredere decât Rusia în acest domeniu”, a declarat Seyran Ohanyan, ministrul armean al Apărării.

Acordul dintre Rusia şi Armenia a fost semnat în decembrie 2015, la puţin timp după deteriorarea relaţiilor dintre Moscova şi Ankara după ce armata turcă a doborât un avion militar rus. Rusia protejează spaţiul aerian armean din anii 1990. Avioane ruse şi militari se află deja pe teritoriul Armeniei. Noul sistem antiaerian nu va proteja enclava Nagorno-Karabah, aflată în centrul unei dispute între Armenia şi Azerbaidjan.