spot_img
14.1 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăAnalizeRusia mută în Sudan inclusiv cu "un centru de susținere al Marinei...

Rusia mută în Sudan inclusiv cu „un centru de susținere al Marinei Ruse pe coasta Mării Roșii”

-

Pe 9 februarie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vizitat Sudanul. Capitala sudaneză Khartoum a fost ultima oprire a celui de-al doilea turneu african al lui Lavrov din acest an. Principalul diplomat al Rusiei s-a întâlnit cu Abdel Fattah al-Burhan, șeful statului de facto al Sudanului, cu adjunctul său Mohamed Hamdan Dagalo și cu ministrul de externe sudanez Ali al-Sadiq. Lavrov a vizitat ultima dată țara africană în 2014.

În decembrie 2020, Rusia și autoritățile actuale ale Sudanului au convenit să staționeze un centru de susținere al Marinei Ruse pe coasta Mării Roșii a țării, dar guvernul sudanez a declarat în 2021 că nu este pregătit să ratifice acordul relevant cu Rusia. În urma discuțiilor cu omologul său sudanez, Lavrov a spus că Khartoum va ratifica documentul acum.

- Advertisement -

Perioada de tranziție a fost amânată în Sudan, iar țara are nevoie de asistență financiară, precum și de strategii și tehnologii de dezvoltare, a declarat Grigori Lukyanov, cercetător la Institutul de Studii Orientale al Academiei Ruse de Științe, pentru Vedomosti. Acesta este motivul pentru care conducerea țării a construit relații cu Statele Unite, străduindu-se în același timp ca sancțiunile să fie ridicate și să aibă acces la tehnologiile Israelului după recunoașterea israeliană și să obțină investiții americane. Liderii actuali ai Sudanului văd Rusia și China ca o alternativă, în cazul în care cooperarea economică cu Occidentul înseamnă că armata va trebui să părăsească puterea fără garanții de securitate, a spus Lukyanov. Ar fi mai benefic pentru al-Burhan să nu se apropie ireversibil de Occident, China sau Rusia, ci mai degrabă să mențină echilibrul între ele. Deși acest lucru nu dă țării nicio speranță de a depăși criza, îi permite Sudanului să câștige timp pentru a-și consolida pozițiile. Atât Rusia, cât și Occidentul înțeleg asta prea bine, așa că niciunul nu face all-in pe această țară pentru o prezență economică mai bună pe continent.

Sudanul, la fel ca Eritreea, unde Lavrov a vizitat în ianuarie, este unul dintre potențialele „puncte de intrare” pentru afacerile rusești pe continentul african, a declarat Natalia Piskunova pentru Vedomosti, profesor asociat la Facultatea de Politică Mondială a Universității de Stat din Moscova. Cu toate acestea, legăturile strânse ale Sudanului cu Orientul Mijlociu și problemele politice cu care se confruntă regiunea nu vorbesc în favoarea Sudanului, a adăugat ea.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img