spot_img
22.2 C
București
luni, mai 29, 2023
AcasăAnalizeRusia, MIȘCARE STRATEGICĂ în Siria cu Turcia și Iran

Rusia, MIȘCARE STRATEGICĂ în Siria cu Turcia și Iran

-

Cooperarea trilaterală între Rusia, Iran și Turcia este cel mai eficient mod de a soluționa criza siriană, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, adăugând că Moscova, Teheranul și Ankara au elaborat un document cu scopul de a rezolva criza.

Ministrul de externe al Rusiei a avut loc o întâlnire la Moscova cu omologii săi, Mevlüt Çavușoğlu din Turcia și Mohammad Javad Zarif din Iran.

- Reclama -

Rusia, Turcia și Iran au decis să discute cu combatanții sirieni proiectul unui plan de pace în Siria, și să acționeze ca garanți ai oricărei viitoare înțelegeri între guvernul sirian și luptătorii rebeli, a anunțat șeful diplomației ruse Serghei Lavrov.

Vorbind la Moscova după convorbirile cu omologii săi din Turcia și Iran, Lavrov a spus marți 20 decembrie că cele trei țări sînt de acord că în Siria trebuie extinsă încetarea focului, trebuie garantat accesul liber al ajutoarelor umanitare și trebuie mărită libertatea de mișcare a civililor.

Întîlnirea de la Moscova a avut loc la o zi după asasinarea ambasadorului rus în Turcia, act despre care Ankara și Moscova spun că a a fost menit să deturneze normalizarea relațiilor dintre ele. Un polițist turc aflat în ziua sa liberă a tras asupra ambasadorului Andrei Karlov la o galerie de artă din capitala Turciei, strigând că uciderea lui Karlov e o ripostă la crimele comise în timpul asedierii orașului sirian Alep.

„Cel mai eficient format este cel pe care îl declarăm astăzi. Aceasta nu este o încercare de a arunca o umbră asupra încercărilor partenerilor noștri; aceasta este doar o declarație de fapt „ , a declarat  Lavrov la un briefing de după întâlnire.

Ministrul de externe al Rusiei a declarat că Moscova, Teheranul, si Ankara au convenit un document care are ca scop îmbunătățirea situației din Siria sfâșiat de război.

Aceste măsuri sunt menite să contribuie la „revigorarea procesului politic pentru a pune capăt conflictului sirian” , a spus el.

„Documentul confirmă respectarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Siriei” , a spus Lavrov.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img