spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăBasarabiaRusia lucrează la proiectul BASARABIA, afirmă guvernatorul regiunii Odessa, Mihail Saakașvili

Rusia lucrează la proiectul BASARABIA, afirmă guvernatorul regiunii Odessa, Mihail Saakașvili

-

Rusia lucrează activ și în secret la elaborarea așa-numitului proiect „Basarabia”, ce ar urma să fie pus în aplicare în regiunea Odesa, a declarat Mihail Saakașvili. „Mi-e rușine să recunosc, dar la proiectul Basarabiei ucrainene până de curând s-a gândit mai mult Vladimir Putin decât guvernul nostru. Autoritățile ruse se pregătesc. Acolo ceva se pune la cale. Majoritatea locuitorilor din regiunea Odesa urmăresc posturi de televiziune rusești, astfel, principala mea îngrijorare nu este un atac direct al Rusiei”, a adăugat fostul președinte al Georgiei, citat de liga.net, transmite mariustuca.ro.

- Reclama -

„În regiune domină o sărăcie puternică, drumurile sunt cele mai proaste din Europa. Nu sunt drumuri oarecare, ci o legătură strategică între Ucraina și Uniunea Europeană”, a spus Saakașvili, care a precizat că oamenii din sudul Basarabiei sunt izolați și văd Ucraina doar prin prisma imaginii create de propaganda rusă.

- Advertisement -

liga.net amintește faptul că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a neutralizat, în timpul unei operațiuni speciale, un grup de separatiști a căror activitate era coordonată din Rusia și urmărea proclamarea unei „republici populare” în regiunea Odesa.

La începutul lunii aprilie, la Odesa, a avut loc congresul de constituire a așa-numitei „Rade Populare a Basarabiei”, scrie independent.md.

- Advertisement -

Presa ucraineană scria atunci că la reuniune au participat și mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, printre care și fostul deputat comunist Grigore Petrenco, care a negat însă informațiile.

Romanii din regiunea Odesa: „Daca Ucraina nu poate gestiona situatia sa intoarca aceste pamanturi inapoi Romaniei!” scria recent portalul glasul.info, citat de russiatoday.ro.

Regiunea Odesa din Ucraina este regiunea poate cea mai pestrita din punct de vedere etnic. Sunt zone unde nu exista nici macar picior de etnic ucrainean si populatia nu este loiala nici Ucrainei dar nici Rusiei. Poate ca si acesta este un motiv pentru care autoritatile ucrainene nu prea au investit aproape deloc in infrastructura sau utilitati, iar in multe localitati din aceasta parte a Ucrainei domneste saracia, parand parca un peisaj rupt din trecut, ramas in urma cu cel putin o jumatate de secol fata de lumea moderna, spune RT.ro.

RUSSIATODAY.RO MAI SCRIE:

Un motiv pentru lipsa de implicare si de investitii in aceasta zona a Ucrainei poate fi si nesiguranta pastrarii pentru totdeauna a acestor teritorii, facute cadou pe nedrept de catre URSS, ca un fel de compensatie neoficiala pentru Holodomor-ul provocat la ordinul lui Stalin. Autoritatile ucrainene din aceasta regiune au privit intotdeauna cu dusmanie catre granita cu Romania si au promovat constant o propaganda antiromaneasca, fiind mai nou ingrijorati de cresterea sentimentelor proromanesti a romanilor din sudul Basarabiei.

La Odesa a aparut „Rada Basarabiei”, o organizatie constituita din membrii a sapte comunitati: moldoveni, gagauzi, bulgari, ucraineni, polonezi, rusi si tigani. Organizatia este de „inspiratie” transnistreana, liderul ei fiind Dmitri Zatuliveter, care este in acelasi timp si presedintele transnistrenilor din Ucraina si are ca obiectiv obtinerea de statut de autonomie culturala pentru Basarabia (regiunea Odesa, Ucraina).Organizatia separatista si-a creat chiar si un site oficial rada-bessarabia.org (Rada Populara a Basarabiei), incercand sa-si atraga noi adepti care sa ajute la obtinerea autonomiei, atragand astfel atentia SBU, serviciul secret al Ucrainei. Romanii din regiune se arata ingrijorati de aceste intiative separatiste, preferand ca Ucraina sa cedeze teritoriile inapoi Romaniei daca nu pot controla situatia decat sa se transforme intr-o regiune asemanatoare Transnistriei. Perspectiva „transnistrizarii” regiunii Odesa si transformarea intr-un alt conflict inghetat care sa stopeze sansele de dezvoltare face ca locuitorii regiunii, indiferent de etnia lor, sa priveasca cu maxima ingrijorare catre viitor.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img