spot_img
1.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023
AcasăAnalizeRusia lansează un satelit iranian care va supraveghea Ucraina, Israel și Golful...

Rusia lansează un satelit iranian care va supraveghea Ucraina, Israel și Golful Persic

-

Un nou satelit pe care Rusia se pregătește să-l lanseze în numele Iranului săptămâna viitoare va spori considerabil capacitatea Teheranului de a spiona ținte militare din Orientul Mijlociu – dar mai întâi, Moscova intenționează să folosească nava spațială pentru a-și sprijini propriul efort de război în Ucraina, scrie Washington Post.

Agenția spațială rusă Roscosmos a anunțat data de lansare pe 9 august a satelitului, numit „Khayyam” după un matematician persan din secolul al XII-lea, în vederea îndeplinirii unui acord negociat cu Iranul pe parcursul a aproape patru ani. Rusia a fost de acord să construiască și să lanseze sistemul Kanopus-V, care va include o cameră de înaltă rezoluție care ar oferi Teheranului capacități fără precedent, inclusiv monitorizarea aproape continuă a instalațiilor sensibile din Israel și Golful Persic.
Dar este posibil ca Iranul să nu poată prelua imediat controlul asupra satelitului. Rusia, care s-a străduit să-și atingă obiectivele militare în atacul său de cinci luni asupra Ucrainei, a declarat Teheranului că intenționează să folosească satelitul timp de câteva luni sau mai mult, pentru a-și spori supravegherea țintelor militare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img