Rusia l-a obținut la schimbul de prizonieri cu Ucraina pe cel suspectat de doborârea zborului Malaysia Airlines: Trump și Merkel salută schimbul

0
230

Rusia a condiţionat orice schimb de prizonieri cu Ucraina de livrarea lui Volodimir Ţemah, fost şef militar separatist prorus, al cărui nume a fost citat în ancheta referitoare la prăbuşirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, doborât de o rachetă rusească în 2014 deasupra zonei de conflict din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă un responsabil ucrainean de rang înalt, potrivit AFP ȘI Agerpres.

Fost responsabil al ‘apărării antiaeriene’ a separatiştilor proruşi, încarcerat de Kiev din iunie, Volodimir Ţemah, în vârstă de 58 de ani, a fost livrat Moscovei în cadrul unui schimb de prizonieri fără precedent, criticat şi de Olanda.

‘Absenţa lui Ţemah de pe lista persoanelor schimbate ar fi provocat automat oprirea negocierilor cu Rusia’, a declarat şeful serviciilor ucrainene de securitate, Ivan Bakanov, pentru agenţia Interfax-Ucraina, la scurt timp după schimbul a 70 de prizonieri între Kiev şi Moscova.

Potrivit lui Bakanov, această ‘exigenţă a Moscovei’ este ‘o nouă dovadă a implicării ruse în prăbuşirea zborului MH17’.

Rusia respinge categoric orice implicare în tragedia aviatică, soldată cu 196 de morţi, printre care 196 de olandezi.

De altfel, Olanda şi-a exprimat imediat ‘regretul’ faţă de decizia Kievului. Guvernul olandez a consultat Ucraina ‘în mai multe rânduri şi la cel mai înalt nivel’ pentru ca Volodimir Ţemah să nu fie inclus în acest schimb, a precizat ministrul de externe Stef Blok într-o scrisoare către Camera legislativă inferioară.

‘Am fi dorit să fie disponibil pentru anchetă’, a declarat pentru AFP Brechtje van de Moosdijk, purtător de cuvânt al grupului de anchetă privind MH17, după eliberarea condiţionată a lui Ţemah joi.

Ţemah a putut fi în sfârşit interogat de anchetatorii olandezi înaintea acestui schimb de prizonieri, a declarat pentru AFP o sursă informată.

‘A fost interogat’ înaintea efectuării schimbului, a declarat sâmbătă, la rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, fără a preciza de către cine. ‘Am făcut tot ceea ce ni s-a cerut. Era complicat. Mă temeam ca schimbul să nu eşueze din cauza asta’, a adăugat el.

Ţemah, capturat în iunie de serviciile secrete ucrainene, era judecat la Kiev pentru ‘participare la o organizaţie teroristă’, formulă folosită de autorităţi pentru acţiunile militare ale separatiştilor.

TRUMP SALUTĂ SCHIMBUL

Donald Trump speaks at his election night rally in Manhattan. REUTERS/Carlo Allegri

Preşedintele american Donald Trump a salutat sâmbătă, pe Twitter, schimbul de prizonieri efectuat între Rusia şi Ucraina, văzând în el ‘poate primul pas uriaş spre pace’, după cinci ani de conflict, transmit AFP şi Reuters.

‘O veste foarte bună, poate un prim pas uriaş spre pace’, a transmis preşedintele SUA despre îndelung aşteptatul schimb de prizonieri, ce ar putea anunţa un dezgheţ în relaţiile între Moscova şi Kiev, grav deteriorate după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia.

La rândul său, emisarul special american pentru Ucraina, Kurt Volker, s-a declarat ‘foarte mulţumit să-i vadă pe marinarii ucraineni întorcându-se acasă şi schimbul de prizonieri Ucraina-Rusia’.

MERKEL E BUCUROASĂ

Cancelarul german Angela Merkel a calificat sâmbătă drept un ‘semn de speranţă’ schimbul istoric a 70 de prizonieri între Rusia şi Ucraina, chemând totodată la continuarea eforturilor de ‘punere în aplicare a acordurilor de la Minsk’, transmite AFP.

‘Acest schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina este un semn de speranţă (…) Merită continuat să se lucreze intens pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Guvernul federal este pregătit să o facă’, a afirmat cancelarul german, într-un comunicat difuzat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert.

‘Sunt bucuroasă pentru marinarii ucraineni şi pentru Oleg Senţov, care pot în sfârşit să se întoarcă acasă’, a adăugat şefa guvernului german.

Cele două avioane care transportau prizonieri ucraineni şi ruşi au aterizat sâmbătă pe aeroporturile din Kiev şi, respectiv, Moscova în cadrul unui schimb fără precedent între cele două ţări.