spot_img
4.3 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasămediuRusia a aniversat la București Ziua Victoriei împreună cu ambasadorul Israelului: Apreciem...

Rusia a aniversat la București Ziua Victoriei împreună cu ambasadorul Israelului: Apreciem mult rolul Regelui Mihai

-

Evocarea tragediei Holocaustului și a victoriei asupra fascismului a fost principala temă a evenimentului istoric și cultural care s-a desfășurat joi, la Palatul Parlamentului, organizat de Federația Comunităților Evreiești din România, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și Agenția Federală Rossotrudnicestvo, în parteneriat cu Ambasada Statului Israel, Ambasada Federației Ruse și Ministerul Culturii al Federației Ruse.

- Reclama -

CITIȚI ȘI:MESAJ INTERESANT: Ambasadorii Rusiei și Israelului la București împreună în Parlamentul României

- Advertisement -

În deschiderea manifestării „Cultura Unește Popoare”, care a reunit sute de participanți, ambasadorul Statului Israel în România, Tamar Samash, a evocat teribila tragedie suferită de poporul evreu în perioada fascismului și a îndemnat tinerele generații să cunoască istoria Holocaustului, pentru ca o astfel de tragedie să nu mai fie posibilă în viitor.

Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Malghinov, a subliniat, la rândul său, importanța comemorării victimelor Holocaustului, dar și faptul că 6 mai este și ziua „Marii Victorii — o victorie care a devenit simbolul triumfului civilizației europene umaniste asupra fascismului german care a înrobit toată Europa”.

- Advertisement -

„Apreciem mult rolul Regelui Mihai în înlăturarea regimului profascist din România și în eliberarea teritoriului propriu, precum și a teritorului țărilor vecine de sub trupele hitleriste. Practic, prin această faptă curajoasă, tânărul monarh și-a salvat țara de la lupte crâncene. Importanța victoriei nu poate fi subestimată. Nu doar că a fost apogeul luptei cu ideologia mizantropă în secolul XX, ci este în prezent un prilej care ne înseamnă să ne gândim la pericolul reînvierii spiritelor extremiste. Din păcate, asemenea tendințe se pot observa în mai multe state, iar reacția conducerii țărilor și a societății civile față de aceasta este câteodată foarte foarte slabă”, a subliniat diplomatul rus.

El s-a declarat „profund îngrijorat” de organizarea în țările baltice, cu acordul guvernelor, a marșurilor în cinstea foștilor membri ai SS.

„Aducându-ne aminte de victimele umane colosale ale celui de-al Doilea Război Mondial, printre care și 6 milioane de victime ale Holocaustului, trebuie să ne dăm seama de faptul că încercările de ‘eroizare’ a nazismului și de falsificare a istoriei sunt inadmisibile. Tocmai împotriva acestora este îndreptată rezoluția tradițională care se reînnoiește și se adoptă anual de către Adunarea Generală a ONU, la inițiativa Federației Ruse. Iar lista țărilor care, într-un mod la fel de tradițional se abțin de la aprobarea acesteia, mărturisește în mod elocvent cât de dispuse sunt unele capitale că contracareze extremismul în realitate. Acum este deosebit de important să se păstreze adevărul privind volumul jertfei cu care am obținut această victorie, deși unii doresc ca, dimpotrivă, să șteargă aceste pagini ale istoriei. (…) Soldații români și ruși odihnesc unii lângă alții. Plecându-ne capetele în fața faptelor eroice ale celor căzuți, trebuie să ne uităm spre viitor. Crimele celui de-al Doilea Război Mondial nu trebuie să se mai repete, acest lucru este sfânta noastră datorie”, a subliniat ambasadorul rus.

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Aurel Vainer, a amintit că dacă bătălia de la Stalingrad nu era câștigată de trupele sovietice, soluția finală ar fi fost aplicată și evreilor aflați pe teritoriul românesc.

 

În cea de-a doua parte a evenimentului a avut loc un spectacol de poezie, dansuri și cântece tradiționale rusești și evreiești, cu participarea extraordinară a Ansamblului Folcloric de Stat „Rossia” din Federația Rusă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img