spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiriRoșia Montană în spatele acordului UE-Canada

Roșia Montană în spatele acordului UE-Canada

-

Capitolul de mediu pleacă de la temerile privind respectarea angajamentelor legate de încălzirea globală. Mai precis, este vorba despre posibilitatea exploatării şisturilor bituminoase sau a gazelor de şist. Există temerea că noul acord CETA va da un impuls investiţiilor în exploatarea şisturilor bituminoase canadiene, crescând astfel importul în Europa a unui ţiţei obţinut cu eforturi de mediu semnificative, transmite RFI.

- Reclama -

Concret, este vorba despre faptul că partea canadiană şi-a asumat că odată cu intrarea în vigoare a acordului CETA să reformeze legea privind investiţiile străine în domeniul energetic. În acest moment, legea spune că un investitor străin pentru a avea participare majoritară într-o companie canadiană trebuie să aibă un capital cuprins între un miliard şi un miliard şi jumătate de dolari canadieni. În acest timp, investitorii locali nu trebuie să îndeplinească acest prag.

- Advertisement -

Un lucru important şi foarte economic stă în acest moment în faţa unor investiţii majore în domeniul exploatării gazelor de şist sau a nisipurilor bituminoase. Este vorba despre costul exorbitant al infrastructurii necesare pentru acest tip de exploatare. Astfel de investiţii se justifică pentru un preţ al barilului de 70-80 dolari. Acum, ţiteiul este la un preţ de 50 dolari pentru un baril. Toate aceste argumente îi fac pe specialişti să creadă că ţiţeiul canadian nu va fi o ţintă de investiţii şi pentru import pentru europeni.

Tribunalele arbitrale sunt criticate şi în cazul temelor de mediu. Dintr-un motiv simplu: există temerea că firmele vor putea ataca la „tribunalele private” politicile de mediu ale statelor. Utilizarea fracturării hidraulice este, de exemplu, o temă extrem de controversată.

- Advertisement -

România este deja în atenţia specialiştilor prin prisma dosarului Roşia Montană. Există pericolul ca o dată cu aplicarea acordului dintre Canada şi Uniunea Europeană, compania canadiană Gabriel Resources să poată chema mai lesne guvernul român în judecată pentru proiectul mineritului de la Roşia Montană.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img