Romgaz atacă piața de furnizare de gaze și energie. Profit.ro: Vrea să se bată cu OMV Petrom, Engie și E.ON, dar și să preia furnizori mai mici și localități neracordate

0
270

Noua companie de furnizare de gaze naturale și energie electrică la care vor să se asocieze producătorul de gaze Romgaz, controlat de statul român cu peste 70% din acțiuni, și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută 100% de ministerul de resort, se va numi Romgaz Furnizare SA și va fi înființată cu un capital social de pornire de 67,5 milioane lei, care va fi majorat ulterior, în cel mult 12 luni, la 225 milioane lei, bani care vor asigura funcționarea companiei în primii 3 ani de activitate, relevă date analizate de Profit.ro.

Potrivit planului, producătorul de gaze ar urma să dețină 60% din acțiunile noii societății, iar SAPE – 40%. Proiectul a fost aprobat de principiu de acționarii Romgaz în luna ianuarie a acestui an. Un document de atunci al companiei arăta că noua firmă ar urma să atace piața consumatorilor finali de gaze și energie, „un segment de piață pe care, până în prezent, Romgaz are o prezență scăzută în raport cu ceilalți producători de pe piața internă (cota de piață pe piața consumatorilor finali a Romgaz este în prezent la un nivel de două ori mai scăzut decât cel al principalului concurent (OMV Petrom – n.r.) pe piața din România)”.

n plus, prin noua companie Romgaz Furnizare SA, Romgaz va putea face trading și cu gaze din alte surse decât producția proprie, inclusiv din Marea Neagră, va putea profita de proiectele de interconectare a sistemelor de transport de gaze din regiune, va putea acționa comercial pe piețele internaționale regionale, va putea furniza gaze consumatorilor casnici din piața reglementată, va putea participa la proiecte legate de utilizarea gazelor comprimate drept carburant pentru vehicule și se va putea implica în industria gazelor naturale lichefiate (LNG).