ROMGAZ amenință cu Justiția în proiectul de interes național al centralei Iernut. Situația semnalată Ambasadei Spaniei

0
402

Acționarii Romgaz au aprobat achiziționarea de servicii juridice pentru reprezentarea companiei într-un posibil litigiu cu asocierea DuroFelguera și Romelectro, constructorii centralei Iernut. Aceste firme nu au respectat graficul de realizare a centralei, iar Romgaz, în calitate de beneficiar al lucrării, ar putea ajunge în situația de a pierde bani. Constructorii cer mai mulțu bani, pe motiv că ar fi crescut costurile în urma majorării prin OUG 114/2018 a salariului minim în construcții, transmite Hotnews.

Reamintim că Romgaz are în curs de execuție o investiție pentru realizarea unei centrale de 430 MW cu ciclu combinat cu turbine pe gaz la Iernut, al cărei contract de execuție este unul de tip „la cheie”. Contractul a fost încheiat pe 31 octombrie 2016, între Romgaz și consorțiul format din Duro Felguera și Romelectro. Termenul limită de realizare a investiției este 30 iunie 2020, însă există întârzieri. Încă de la început contractul a fost controversat. HotNews.ro a arătat la momentul semnării că Duro Felguera era investigată în Spania într-un caz de corupție, care se întindea până în Venezuela. Romelectro este o companie abonată la contractele mari cu societăți energetice de stat.

Surse apropiate situației au declarat pentru FLUX 24 că reprezentanții ROMGAZ au informat Ambasada Regatului Spaniei pentru a face demersurile necesare pentru respectarea obligațiilor din partea companiei iberice Duro Felguera.

Investiția este cuprinsă în Planul Național de Investiții și beneficiază de finanțare nerambursabilă iar, conform prevederilor contractului de finanțare și legislației în vigoare, investiția trebuie finalizată și pusă în funcțiune până la data de 30 iunie 2020.

Termenul limită impus de contract nu poate depăși 30 iunie 2020, sub sancțiunea rezoluțiunii contractului și restituirii finanțării.