Paul Anastasiu s-a născut în 1971 la Suceava. In anii 90’, decide să vină în Franţa ca să se înroleze în Legiunea străină. După mai bine de 15 ani petrecuţi în prestigiosul corp de elită al armatei franceze pe care-l va servi în diverse ţări din lume – Somalia, fosta Iugoslavie, Republica Centrafricană, etc. – Paul Anastasiu se stabileşte în sudul Franţei unde se şi căsătoreşte cu o localnică. In 2005, românul, devenit între timp şi cetăţean francez, este numit „pictor oficial al armatei franceze”. In luna decembrie, fostul militar şi-a expus o parte din opere la Cercul naţional al Armatelor din Paris, transmite Radio France Internationale.

INTERVIUL ACORDAT RFI:

„Mai întâi trebuie să expui, în particular la salonul pictorilor oficiali ai armatei franceze, salon ce are loc odată la doi ani. Apoi trebuie să întocmeşti un dosar şi să fii premiat la acest salon de un juriu specializat. Acesta decide dacă poţi să fii sau nu asimilat cu pictorii armatei franceze, cerc destul de restrâns ce nu cuprinde decât vreo 40 de membri – 20 de pictori agreaţi, 20 titulari”.

20181205_182844.jpg

„Trebuie să punem în valoare armata franceză, oamenii, materialele, şamd. dar asta nu înseamnă că trebuie să facem numai teme militare. Am astfel ocazia să fac şi nuduri ne mai spune zâmbind artistul franco-român.

20181205_181854.jpg

Paul Anastasiu este pasionat de artă din copilărie. Tatăl lui, sculptor şi profesor de arte plastice, ar fi dorit dealtfel ca şi Paul să urmeze facultatea de arte frumoase numai că tânărul, după ce a profesat un an ca învăţător, decide să vină în Franţa pentru a se înrola pentru 15 ani şi jumătate în Legiunea străină„Am simţit rutina la 19-20 de ani, aveam chef să descopăr lumea” spune azi suceveanul.

La Legiunea străină, foarte repede, oamenii încep să aprecieze talentul artistic al lui Paul Anastasiu care picta în timpul liber şi când era înrolat. „Acolo există multe tradiţii şi militarii vor să pună în valoare anumite evenimente marcante. Sunt şi acum adesea invitat la ceremonii, inclusiv în fostul meu regiment de genişti”.

20181205_183345.jpg

Prima expoziţie, Paul o ţine la Paris în anul 2000 la salonul Societăţii artiştilor francezi unde va fi premiat şi medaliat de cunoscutul Institut de France.

20181205_181940.jpg

Cu toate că este stabilit de 27 de ani în Franţa, Paul Anastasiu spune că „a rămas şi sucevean, adică român, în suflet. Recent, când m-am întâlnit cu el, i-am mărturisit preşedintelui României că sunt mândru de a fi francez precum sunt mândru de a fi român. Chiar dacă m-am stabilit în Franţa, sunt mai departe ataşat prietenilor, istoriei şi culturii din România. Dealtfel, am în lucru câteva tablouri pe teme istorice româneşti legate de Centenar. Alteori am pictat bunici din Maramureş îmbrăcaţi în costume tradiţionale”.

20181205_182756.jpg

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?