Românii, penultimii ca putere de cumpărare în Uniunea Europeană

0
197

România este pe penultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul şi Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, anunţă institutul de statistică al Comisiei Europene, conform Digi 24.

Anul trecut, în România, consumul individual a fost cu 45 de puncte procentuale sub media europeană. Consumul individual măsoară bunurile şi serviciile pe care şi le permit oamenii dintr-o ţară.

Doar Bulgaria stă mai prost decât noi la acest capitol, fiind cu 51 de puncte procentuale sub media Uniunii Europene.

În vârful clasamentului se află Luxemburg, cu 40 de puncte procentuale peste media statelor europene, în timp ce Germania este cu peste 20 de procente peste medie.

Interesant este că sub media UE se află şi ţări ca Italia, Spania sau Irlanda, cu până la 10 puncte sub media UE.

Un alt indicator măsurat este PIB-ul pe cap de locuitor, care măsoară activitatea economică. Aici România stă mai prost şi decât în cazul consumului, fiind cu 46 de puncte procentuale sub medie. Tot Bulgaria deţine recordul negativ şi aici, cu 55 de puncte sub media din Uniune. Vecinii din Ungaria sunt tot sub medie, dar stau mai bine decât noi.

Luxemburg are o putere de cumpărare cu 163 de puncte procentuale peste media Uniunii. În total 11 ţări se află în partea superioară a acestui clasament.