Recensământul reprezentativ „micro census”, ale cărui rezultate au fost date publicităţii miercuri de oficiul federal de statistică Destatis, arată că numărul persoanelor cu origini străine, care trăiesc în Germania, a atins un nou punct culminant anul trecut, cu 19,3 de milioane, înregistrând o creştere de 4,4% în comparaţie cu 2016. Conform Destatis, în calcul au fost luate persoane care fie nu s-au născut în Germania, fie au cel puţin un părinte care nu e cetăţean german, transmite Deutsche Welle.
S-a mai constatat totodată că din totalul persoanelor „cu origini străine”, 51% deţin cetăţenia germană. Acest recensământ este realizat an de an pe un eşantion reprezentativ de un procent din populaţia Germaniei. Chestionate nu au fost însă şi persoane care trăiesc în locuinţe comune, cum ar fi centrele pentru solicitanţii de azil şi refugiaţi. Altfel numărul ar fi fost desigur mai mare.
Pe primul loc al persoanelor cu rădăcini străine estimate se află persoanele originare din Turcia cu 14%, urmate de cele originare din Polonia – cu 11%, Rusia – cu 7% şi România – cu 4%. Studiul mai relevă că 13,2 milioane au imigrat ei înşişi în Germania şi că cei mai mulţi au indicat drept motiv „chestiuni de familie”.