spot_img
8.6 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăAnalizeRomânii din Transcarpatia țepuiți de președinte ucrainean cu tarifele la gaz

Românii din Transcarpatia țepuiți de președinte ucrainean cu tarifele la gaz

-

„Zelensky (n.red-Volodymyr Zelensky, președintele Ucrainei) a promis că va reduce tarifele la gaz. Dar, în schimb, s-a adăugat o nouă plată „pentru transportul de gaze”. Deși regiunea noastră are cea mai mică datorie din Ucraina pentru plata gazelor consumate, acest tarif pentru transcarpatieni este cel mai mare. De exemplu: Rusia pentru transportul unui metru cub  de gaz pe teritoriul Ucrainei la 100 km plătește doar 0,07 grivne. Aceasta este de 20 de ori mai puțin  decât plătim în noi în Transcarpatia (1,37 grivne). De ce? Credem, că societatea  „Zakarpatgaz” ne păcălește în cel mai nerușinat mod. Tarifele pentru transportul gazelor ar trebui să fie cu cel puțin 50% mai mici. Le sugerez tuturor transcarpatienilor  să semneze o petiție online prin care să solicite anularea noului tarif și să verifice prețul impus de  „Zakarpatgaz”. Alătură-te nouă! ” Așa scriu transcarpatienii  pe rețelele de socializare, transmite BucPress din Cernăuți.

În Transcarpatia trăiesc mulți cetățeni de origine română, dar și o importantă comunitate maghiară.

- Advertisement -

Petiția însăși prevede că toate rețelele de gaze au fost construite pe cheltuiala bugetului local și a locuitorilor din regiune, dar compania „Zakarpatgaz” nu a plătit niciun ban pentru utilizarea lor.

„Probabil că nu știți, domnule președinte, că toate rețelele de gaze cu presiune medie și joasă au fost construite pe seama   bugetului local și al locuitorilor din regiune. Ne-am folosit propriii banii pentru a cumpăra țevi pentru transportul gazelor naturale către casele noastre și am plătit pentru instalarea și punerea în funcțiune a conductelor de gaz și conectarea la rețea. De fapt, furnizorii de gaze utilizează ilegal rețelele noastre de gaze. Nici o conductă nu a fost montată de  Zakarpatgaz. Structura privată utilizează doar rețelele noastre  de gaze.În toți anii de independență, Zakarpatgaz nu a transferat niciun ban în bugetul local și în conturile locuitorilor pentru funcționarea rețelelor de transport de gaz de presiune medie și joasă. Și asta în ciuda faptului că transcarpatienii  au plătit la timp și continuă  să plătească  pentru gazul consumat. Regiunea are cele mai mici restanțe în ceea ce privește plățile de gaze din Ucraina „, se arată în petiție.

- Advertisement -

Documentul spun, că tariful pentru transportul gazelor este calculat după o formulă de neînțeles, plățile vin chiar și pentru acele case care nu au fost încă puse în funcțiune și nu sunt conectate la rețelele de gaze.

„Transcarpaptienii  sunt, de asemenea, revoltați de faptul,  că costul transportului de gaze este calculat nu din numărul de metri cubi de gaz, ci după o formulă de neînțeles, care se referă la gazul consumat anul trecut. Situația transportului de gaze în regiune și în toată țara a fost adusă la absurditate. Facturile sunt aduse  și persoanelor care nu au consumat deloc gaze anul trecut sau anul acesta, deoarece casele lor nu au fost încă puse în funcțiune. Companiile care utilizează gaze naturale în procesul de producție se află în aceeași situație. Ei și-au folosit propriile fonduri pentru a se conecta la rețele de gaze, uneori la câțiva kilometri distanță, iar acum sunt obligați să plătească pentru transportul de gaze ”, se arată în petiție.

Pe lângă abrogarea  tarifului pentru transportul de gaze, petiția necesită și o inspecție a prețurilor impuse de firma  „Zakarpatgaz”.

„Cifrele și calculele date de noi arată în mod clar că furnizorul de gaze „ Zakarpatgaz ”ne fentează. Tarifele pentru ransportul gazelor ar trebui să fie cu cel puțin 50% mai mici decât cele existente. Dacă verificăm alte părți de „cheltuieli” din bugetul regional pentru gaze, vom vedea că acest buget este umflat de 2-3 ori. Vă cerem de la dvs., domnule președinte: în primul rând, să anulați tariful pentru transportul de gaze, iar în al doilea rând – să verificați prețul impus de „Zakarpatgaz”, se solicită  în petiție

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img