spot_img
-1.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăcoronavirusRomânii care au mers deghizați la înmormântarea generalului iranian Soleimani și au...

Românii care au mers deghizați la înmormântarea generalului iranian Soleimani și au ajuns vedete în Kârgâzstan blocați de COVID-19

-

de Iolanta Mura, Bișhkek

- Reclama -

Mihai si Georgiana Bârsan sunt un cuplu din Brașov, care au decis să schimbe plicticoasa luna de miere în anul de miere, călătorind în jurul pământului. Așadar, amândoi și-au dat demisia, și cu mult avânt, dar și cu bagaje de 16 kg în spate, au luat-o la drum. Au început călătoria în noiembrie 2019 când au zburat din Brașov în Georgia, de unde a început călătoria lor cu peripeții. Pe lângă dorința de a călători, au decis să o facă cu grijă fața de mediu înconjurător, dar asta înseamnă – 70% din călătorie e mersul pe jos sau cu autostopul.

- Advertisement -

După Georgia au urmat Armenia, Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan si Kârgâzstan. În drum au trecut și prin regiunea disputata intre Armenia si Azerbaidjan, Nagornîi Karabah, unde războiul e încă ceva viu in memoria oamenilor. “Am fost pe risc propriu, dar am întâlnit unii dintre cei mai prietenoși oameni acolo”, spune Georgiana.

În Kârgâzstan i-a prins Covid-19, unde din martie s-au închis granițele și nu le-a rămas decât să cutreiere toată țara timp de 6 luni.

- Advertisement -

Kârgâzstan-ul i-a primit cu drag. Au ajuns un fel de vedete naționale, după ce au apărut la știri, și-au făcut mulți prieteni cu care vorbesc într-o rusă stâlcită amestecată cu engleză, si au fost primiți cu drag în casele localnicilor, inclusiv al Ministrului Turismului din Kârgâzstan.

După ce au înțeles că nu au șanse să treacă din Kârgâzstan în Tadjikistan pentru că granița nu se va deschide, au decis să continue drumul către Pakistan, iar apoi India si Asia de SE.

Întrebați ce țară de până acum le-a plăcut mai mult, amândoi răspund unanim – Iran. “Am stat o luna și jumătate in fostul imperiu Persan si am fost uimiți de diversitatea naturii și istoriei. Acolo, de fapt, am avut unele dintre cele mai unice si șocante aventuri. Am rămas blocați cu mașina într-un lac de sare, și am chemat politia să ne ajute. În schimb au venit militarii rând pe rând cu arme si 3 mașini, suspicioși la culme. Am scăpat ieftin, cu o declarație la sediul politiei despre acest incident. După o luna am aflat ca lângă acel loc e o fabrica de armament nuclear, iar sub mașina noastră e cel mai mare depozit de uraniu din tară. Oare? In Teheran am ajuns chiar când generalul Soleimani a fost ucis in Irak si media din toata lumea prevestea un al treilea război mondial. Toți turiștii si reprezentanții ONU pe care ii știam din același hostel au plecat in următoarele 2 zile din tara. Noi am stat. Si am fost si la înmormântarea generalului, mergând deghizați printr-o mulțime de 3 milioane de oameni furioși care cântau despre răzbunare. In rest, tot acolo, ne-am bucurat de insula Hormuz, sau insula curcubeu, unde nisipul e rosu si argintiu si unul dintre cele mai simple locuri unde poți sa te încarci cu energie.”

Cât despre alte țări, fiecare i-a fascinat în mod diferit. “Georgia- cu mare diversitate, chiar dacă împarte aceeași mare cu România. In Armenia – muntele Aratat si doamnele sunt foarte frumoase, iar in Azerbaidjan totul este foarte scump! Normal, pentru că vezi șiruri de pompe de petrol întinse pe zeci de hectare. In Turkmenistan am fost la Poarta Iadului, o gaura imensă in pământ care arde de 70 de ani si am văzut Ashgabat-ul, un oraș de marmură si aur in care e ilegal să faci poze. Cumva noi avem poze. În același timp e ilegal să ai o mașină roșie și nu vezi oameni pe stradă. Dar noi am fost acolo la o nuntă și la o zi de naștere în doar 5 zile de viză, ce-i drept fără mașină. Uzbekistan e foarte istoric, legenda despre Amir Timur, unul din cei mai mari cuceritori ai lumii e fabuloasă și se simte in jurul tău. Doar ca trebuie să te înregistrezi la politie pentru fiecare zi în care stai. Kazahstan e patria imensă a lui Borat, dar nu numai. Acolo am găsit oameni deosebit de prietenoși si fani vodkă. De înțeles pe așa friguri, doar am ajuns acolo în februarie.”

Totuși Kârgâzstan e locul pe care ei îl știu cel mai bine. Au cutreierat toata tara doar cu autostopul, au dormit la familii primitoare, in yurte, hosteluri si chiar o moschee. Au călărit prin munți, și pentru prima data au încercat carne de cal. Ce bizar. Poate de asta, mâncarea preferată este lagman (mâncare Uyghura cu paste, carne si legume) nu carnea de cal.  Au fost interogați de 14 ori de politie pentru că s-au cățărat pe muntele Lenin (7100 m), chiar dacă au ajuns doar pana la înălțimea de 4200 m . ”Kârgâzstan e un fel de Romania in anii 90, cu aceleași probleme politice, monumente cu Lenin si mașini lada pe stradă. Doar că e mai muntoasă, o suprafața de 93% din teritoriu este acoperita de munți, ceea ce o face incredibil de frumoasa, dar și si ne aduce aminte de acasă” zice Mihai.

Vor pleca în curând. Dar acum așteaptă viza, și rezultatul testului la covid. E pandemia în lume, ceea ce face și mai incredibil optimismul acestui cuplu! Spun, că așa vor rămâne până la capăt și că nici Corona nu-i poate opri. Întrebarea e: ”Când e capătul?”, doar 9 luni din acelea 12 planificate deja au trecut.

Blog: dodoexplorers.com
Instagram, Twitter, Pinterest: @dodoexplorers
Facebook, Youtube: Dodoexplorers

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img