spot_img
17.7 C
București
duminică, septembrie 8, 2024
AcasăEconomieComertRomânia va sta la iarnă la mâna gazului rusesc din Ungaria

România va sta la iarnă la mâna gazului rusesc din Ungaria

-

Probabilitatea ca România să nu aibă destul gaz natural la iarnă, în condițiile în care Rusia și Ucraina nu vor bate palma pe un nou acord de tranzit înainte de finalul lui 2019, este calificată în documentele oficiale drept „medie” și cu impact „major”. Cu o capacitate de 2 ori mai mică de stocare a gazelor decât Ungaria, se poate ca Bucureștiul să fie nevoit să apeleze la Budapesta pentru gaze, la prețuri ridicate, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

România și-a dublat, în 2019, importurile de gaz, ajungând să cumpere din exterior în jur de 20% din necesarul de consum, după introducerea ordonanței de urgență 114 și a replicii marilor producători de gaz, precum OMV Petrom, care au decis să își reducă producția, pentru a-și proteja investițiile. Principala sursă de gaz de import este Rusia. Deși în luna iunie raportul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) arăta că România importă gaz în proporție de aproape 100% din Uniunea Europeană, în realitate gazul respectiv este tot de proveniență rusească, doar că este vândut de companii sau state UE.

- Advertisement -

În condițiile în care Rusia și Ucraina negociază prelungirea acordului de tranzit al gazelor rusești către Europa, care expiră pe 31 decembrie 2019, în această iarnă România riscă să se trezească cu un deficit de gaze din import, pentru că este probabil că negocierile ruso-ucrainene nu se vor finaliza la timp, din cauza diferendelor politice.

Ana Otilia Nuțu, expert în energie, consideră că în aceste condiții „probabil că, în vârful de iarnă, vom fi nevoiți să cumpărăm ceva gaz din depozitele Ungariei. Întrebarea este la ce preț”.

- Advertisement -

Spre deosebire de Ungaria, capacitatea României de înmagazinare de gaze naturale este redusă, de 2 ori mai mică. Dacă România poate stoca în cele 6 depozite ale sale doar puțin peste 3 miliarde de metri cubi de gaz,Ungaria are depozite în care intră 6,3 miliarde de metri cubi și în 2019 a planificat să și le umple 100%, tocmai pentru a preveni o eventuală criză ruso-ucraineană, dar și pentru a avea de unde vinde unor eventuali clienți aflați în nevoie urgentă, precum România.

Toate rezervoarele din Ungaria sunt pline cu gaze naturale, ceea ce va asigura nu numai furnizarea internă pentru iarna următoare, ci oferă şi posibilitatea ca statul maghiar să poată obţine venituri în urma depozitării contra cost, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, marţi, la Moscova, agenţiei ungare de presă MTI.

În aprovizionarea cu energie a Ungariei a apărut o situaţie
istorică: nu s-a mai întâmplat niciodată, ca toate rezervoarele ale
ţării să fie pline. În acest punct ne aflăm acum, în rezervoarele
maghiare sunt 6,3 miliarde de metri cub de gaz, a anunţat
ministrul, după întrevederea avută cu Jelena Burmistrova, adjunctul
directorului executiv al Gazprom, care supraveghează şi exporturile
companiei.

Furnizarea de gaze naturale în Ungaria nu a fost niciodată atât
de sigură ca acum, pentru iarna care urmează. În plus, în acest
moment, atât MVM, cât şi statul maghiar pot obţine venituri din
această situaţie, având în vedere faptul că Gazprom stochează în
Ungaria, contra cost, 950 de milioane de metri cub de gaz, care
urmează să fie transportat mai târziu în direcţia sud şi vest, a
adăugat Péter Szijjártó.

“Am convenit că putem începe negocierile şi cu privire la
aprovizionarea cu gaz pentru 2020-2021. Astăzi ne aflăm în situaţia
în care putem face planuri pentru aproximativ un an şi jumătate”, a
spus Péter Szijjártó.

Şeful diplomaţiei ungare a relatat că autorităţile bulgare au
semnat acea autorizaţie de executare, potrivit căreia va deveni
posibil transportul către Ungaria al gazelor ruseşti prin Bulgaria
şi Serbia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img