spot_img
20.5 C
București
luni, august 15, 2022
AcasăEconomieRomânia trebuie să investească 40 mld euro în Green Deal și să...

România trebuie să investească 40 mld euro în Green Deal și să închidă minele din Valea Jiului şi capacităţile din Olt

-

Parlamentul European începe în această săptâmnă să examineze Green Deal-ul european, proiectul care urmă­reşte ca, până în 2050, UE să devină „neutră climatic“, adică să nu emită mai multe noxe decât pot fi absorbite de mediu. Un gest de responsabilitate, având în vedere ce se întâmplă cu clima în lume. Cu un mare defect însă: costul uriaş. Până în 2030 acesta ar urma să fie între 260 mld. euro anual şi 400 mld euro anual. Cum România avea o pondere de 1% din PIB-ul UE, cu Marea Britanie în interior (ponderea creşte după leave-ul britanic), înseamnă că România trebuie să găsească 40 mld. euro până în 2030 ca să închidă minele din Valea Jiului şi capacităţile din Olt, să găsească energie alternativă pentru ele, să-şi îmbunătăţească parcul auto şi sute şi sute de chestii, toate cu un cost uriaş, scrie Ziarul Financiar.

- Reclama -

Pentru România, aceste ambiţii europene nu pot aduce decât frustrări. Pentru că, da, este bine ca mediul să fie ocrotit, dar costul este uriaş. Trebuie să închizi mine, să vezi ce faci cu oamenii, să schimbi, realmente, totul. Asta în vreme în care nu ai autostrăzi, nu ai canalizări.În plus, costurile pentru investiţiile necesare atingerii scopului Pactului Ecologic European ar putea aduce companiile europene într-o zonă de necompetitivitate în faţa companiilor din afara spaţiului european, care nu au constrângeri legate de costurile cu emisiile de carbon. În acest sens Uniunea Europeană vrea să impună tarife vamale pentru produsel din afara spaţiului european în funcţie de cantitatea de emisii de dioxid de carbon folosită pentru producţia bunului respectiv, scrie sursa citată.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...