de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Ploile nu mai contenesc, România e sub ape, meteorologii anunță noi inundații în aproape toată țara, numărul morților și al sinistraților crește, puhoaiele invadează inclusiv marile orașe, oamenii își plîng avutul dus pe ape la propriu. Pînă la această oră, însă, niciun înalt oficial al statului român nu s-a deranjat să viziteze, măcar simbolic, vreo localitate afectată de inundații. Președintele Senatului e prezent doar la întîlnirile de joi cu ambasadorii străini, cel al Camerei și premierul se întrec în vizite electorale, iar președintele Klaus Iohannis e singurul de după revoluție care nu a călcat vreodată prin vreo localitate inundată. Constatare tristă: România e înecată nu doar de ape, cît mai ales de jemanfișism la nivel înalt.
Scriam fix acum cinci ani, pe vremea guvernării Iohannis-Cioloș:
”Am rîs ori am dat de pămînt cu Tăriceanu și Băsescu pe vremea cînd se călcau reciproc pe bătături vizitînd zonele calamitate, ca președinte și premier. Și cînd vreunul mai scăpa o vorbă nelalocul ei către bieții sinistrați: ”Ce, vreți să vă fac hotel?”.
Sigur că era urît din partea lor să vorbească astfel.
Cum și din partea lui Ponta și Dragnea, premier și ministru, era urît să meargă la locul dezastrului cu barca de cauciuc și să-i spună ”Fă, Doino, aveai chef de inundații?!” ministresei apelor, aflată în preajmă.
Și presa îi taxa la greu, și pe ei….
Acum, asistăm la un fenomen încă mai halucinant decît cele meteo: de zile bune, de săptămîni, inundațiile îneacă jumătate din țară fără ca vreun înalt oficial de la București să miște un deget ori măcar vreo buză.
Nu există comandament de criză, ca pe vremea lui Oprea cel plimbăreț, nu se reunește guvernul în ședință de urgență, cum făcea Ponta cel iresponsabil, nu se dă alarma la ministerele implicate în mod firesc în asemenea situații, precum Mediul, Apărarea, Administrația Publică, Sănătatea șamd. Nu există vreun mesaj de la premier ori de la președinte”.
Suntem, iată, cinci ani mai tîrziu și lucrurile nu se prezintă prea bine.
Klaus Iohannis a ajuns la al șaptelea an de mandat și încă nu a călcat vreodată printr-o localitate afectată de inundații. Pe siteul Cotrocenilor apar în mandatele sale 12 referiri mari și late la inundații.Vreo 2-3 sunt mesaje de solidaritate cu victimele inundațiilor, în rest cuvîntul apare în discursuri sforăitoare despre schimbări climatice pe la varii foruri internaționale.
Iohannis e singurul președinte care, fizic, nu a fost vreo clipă alături – electoral ori sincer – alături de românii afectați de inundații. A mers odată, în august 2014, la o săptămînă după ce apele se retrăseseră, într-o localitate transilvană, dar atunci era doar candidat și nu președinte.
De atunci, se mulțumește să urmărească ”cu atenție și îngrijorare” creșterea periodică a nivelului apelor și cam atît.
Ceilalți președinți, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, au mers în repetate rînduri în localități calamitate, au promis sprijin, au dat imbold guvernelor epocii să se implice mai mult; Iliescu a tras de urechi chiar guvernul Năstase, cîndva, acuzîndu-l de măsuri pompieristice. În 2005, tot el îl ruga pe succesorul său să declare stare de urgență din cauza inundațiilor. Băsescu a făcut deplasări încă de cînd era ministru al Transporturilor, apoi în repetate rînduri ca președinte.
Și premierii României s-au implicat prin vizite la fața locului, de la Petre Roman și Nicolae Văcăroiu pînă la Tăriceanu, Boc, Ponta ori controversata Viorica Dăncilă. Presa remarca uneori, critic, că respectivii făceau deplasări la inundații cu elicopterul.
Dar măcar le făceau.


