România în House of Kurz: Cum plătea un consul onorific al României politicienii austrieci

0
Sebastian Kurz is the head of Austrian People's Party.

O anchetă cuprinzătoare de corupție este pe cale de a afecta grav imaginea premierului austriac Sebastian Kurz. Scandalul datează din februarie, când  autoritățile au pornit o anchetă privind compania de jocuri de noroc Novomatic. O percheziție a fost efectuată chiar în locuința ministrului finanțelor, transmite Radio France International.

În dosarul Novomatic este inculpat consulul onorific al României în Austria.

Fără a fi acuzat direct, Sebastian Kurz a aterizat însă în centrul scandalului după ce, în cadrul anchetei, autoritățile au dat de o serie de mesaje text private între premier și apropiații săi.

Conținutul mesajelor indică jocuri de culise prin care tânărul premier este gata de orice pentru a-și promova agenda, împărțind favoruri politice.

În centrul anchetei de corupție se află relația dintre operatorii de cazinouri austrieci și oficiali. Și totul a pornit de la fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, eroul filmării din Ibiza, în care acesta se declara gata să favorizeze interese rusești în schimbul unor finanțări.

Scandalul a dus la căderea guvernului și la alegeri anticipate, în  toamna lui 2019.

Ei bine, același Strache a fost surpins într-una dintre înregistrări spunând că cei de la Novomatic, „plătesc pe toată lumea”. Cu alte cuvinte, el a susținut că grupul direcționează bani către toate partidele în schimbul favorurilor, acuzație pe care compania și partidele politice o neagă vehement.

Cu toate acestea, în cursul anchetei a fost descoperit un text trimis în 2017 de fostul șef al Novomatic ministrului de finanțe, Gernot Blümel, în care cerea o întâlnire cu Sebastian Kurz, pe atunci ministru de externe al Austriei, pentru a discuta „o donație și o problemă pe care o avem în Italia”.

Blümel și Kurz spun că întâlnirea nu a avut loc și donația nu a fost făcută niciodată.

După cum comentează ”Politico”, până cu nu mult timp în urmă, Kurz era văzut la Bruxelles drept viitorul politician conservator de succes al Europei.

Acum, scandalul în care este implicat, chiar dacă acuzațiile de corupție nu-l privesc direct, riscă să distrugă imaginea pe care și-a creat-o, de tânăr de succes, care marchează o ruptură cu stilul vechilor politicieni de la Viena.

Iar presa austriacă a ajuns să numească această rețea ce cuprinde politicieni, oameni din sectorul privat și din media printr-un joc de cuvinte: ”House of Kurz”.

LEGĂTURA CU ROMÂNIA

Harald Neumann, consul onorific al României în Austria, este acuzat într-o afacere de corupție cu cazinouri, conform cotidianului austriac Der Standard. Neumann este consul onorific în Sankt Polten, Niederosterreich. Pe pagina de internet a Ministerului român de Externe adresa de e-mail a Consulatului onorific al României este la firma Novomatic, implicată în scandal: honorarkonsulat@novomatic.com (link).

Vorbitor și de rusă, Harald Neumann, este șeful companiei Novomatic și vicepreședinte al Forumului Economic din Viena. El este implicat în afacerile cu jocuri de noroc.

În sfacere este implicat și fostul fostul vice-cancelar al ÖVP, ministrul finanțelor Hartwig Löger din partidul lui Sebastian Kurz.

Novomatic funcționează și în România (descrierea de pe pagina de internet din țara noastră): NOVOMATIC România, parte din Grupul NOVOMATIC, una dintre cele mai mari companii de tehnologie a jocurilor de noroc din lume, funcționează cu succes pe piața din România de peste 28 de ani.
Compania noastră este prezentă în toate sectoarele industriei jocurilor de noroc: aparate slot-machine, pariuri sportive, furnizor de VLT (automate jocuri video loterie), jocuri online, procesator de plăți, service, post service, piese de schimb etc.Novo Investment Ro a fost lansată în 2005 și gestionează distribuția aparatelor slot-machine, închiriind și oferind service de întreținere în întreaga țară. Novomatic România gestionează lunar 11,500 de echipamente de joc (2000 echipamente slot machine în propriile operațiuni, 3500 echipamente slot machines închiriate, 5500 VLT-uri, 600 terminale de pariuri sportive) și dispune de două depozite care facilitează procesul de pregătire și livrare al aparatelor în șapte centre: București, Timișoara, Cluj, Bacău, Brașov, Constanța și Craiova. Prin intermediul acestora, se oferă suport tehnic în toată țara, atât pentru echipamentele vândute, cât și pentru cele închiriate.
Datorită extinderii considerabile în întreaga țară, compania este considerată un „showroom uriaș” la nivel național, stabilind standardele în tehnologia aferentă jocurilor de noroc și calității serviciilor. De asemenea, se adaptează în mod constant la cerințele pieței și la schimbările permanente ale serviciilor și produselor oferite.
Grupul se bucură, de asemenea, de o activitate în peste 80 de săli de joc sub brandul „Admiral” și prin intermediul unei rețele extinse de parteneri și terți.
În 2015, NOVOMATIC România a lansat un nou operator în segmentul pariurilor sportive, brandul renumit la nivel internațional „TIP&CASH”. Acesta a adus în România o tehnologie revoluționară în domeniu prin terminalele automate de pariuri și a adus piața pariurilor sportive la un alt nivel. Funcționează în peste 300 de locații proprii și în parteneriat cu o rețea extinsă a celor mai de succes lanțuri de săli de joc.
Cunoscută la nivel internațional drept lider de tehnologie pentru jocurile de noroc și a terminalelor de video loterie (VLT), compania noastră operează în parteneriat cu Compania Națională Loteria Română SA, aproximativ 5.300 VLT, în circa 1.300 de locații.
Începând din 2017, NOVOMATIC România este unicul distribuitor la nivel național al echipamentelor de joc APEX.