Statul român a pierdut sute de milioane de euro, în ultimii ani, în procese de arbitraj deschise de constructorii de autostrăzi și drumuri naționale. Ezitările autorităților, exproprierile întârziate sau rezilierile abuzive sunt printre principalele cauze, spun reprezentanți ai constructorilor, transmite Europa liberă.
Daunele, care au ajuns în unele cazuri şi la zeci de milioane de euro pentru o singură bucată de drum, au fost obținute de constructori în special în procese de arbitraj, multe dintre ele deschise de către companii la Curtea de Arbitraj de pe lângă Curtea Internațională de Comerț (ICC) de la Paris.
Modul ei de funcționare este asemănător cu al unei instanțe obișnuite – cei care judecă dosarele nu sunt însă magistrați, ci în special avocați cu experienţă și ingineri.
Indecizia funcționarilor, pe fondul limitărilor legislative, întârzierea exproprierilor și lipsurile legate de supervizarea lucrărilor sunt printre problemele care au făcut ca instanțele de arbitraj să le dea dreptate companiilor, susține Valentin Stoica, vicepreședinte al Asociației Române a Antreprenorilor în Constructii (ARACO) din România.
Pentru ca lanțul plăților suplimentare să se întrerupă „e suficient ca statul să își facă treaba”, subliniază Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructură, care monitorizează realizarea investițiilor în drumuri rapide din România.
De asemenea, Ciurea menționează că este nevoie şi de sancționarea constructorilor atunci când este cazul, fără să se comită însă abuzuri, cum s-a întâmplat în unele cazuri, în care statul român a pierdut sume considerabile.