România a luat în secret 400 de milioane euro pentru a lupta coronavirusul: 200 ÎN 6 FEBRUARIE DAR NU A FĂCUT NICI O ACHIZIȚIE

0
1170

Înainte să declare oficial epidemia de gripă, Guvernul a calculat un deficit național de 1,75 de milioane de măști profesionale și a aprobat de urgență, pe 4 februarie, cumpărarea lor pentru coronavirus. Se întâmpla la cinci zile după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat boala COVID-19 o urgență globală de sănătate publică, scrie Rise Project.

În plus, pe 6 februarie, România a solicitat, în secret, 200 de milioane de euro de la Banca Mondială, pentru lupta cu noul coronavirus.

Achizițiile centralizate au întârziat o lună și jumătate, până pe 19 martie, când România a cerut alte 200 de milioane de euro de la Banca Mondială.

La nivel central, achizițiile au mers mai rău ca la Suceava, deși România a apelat și la un ajutor financiar extern de urgență, în valoare de 200 de milioane de euro. Banii au fost solicitați de la Banca Mondială pentru lupta cu coronavirusul și făceau parte dintr-un program de finanțare mai larg pentru dezastre.
Niciun oficial român n-a vorbit până acum despre acești bani.
Beneficiarul programului era chiar Departamentul pentru Situații de Urgență, care realizase și necesarul de echipamente de protecție.

INTEGRAL PE RISE PROJECThttps://www.riseproject.ro/doua-epidemii/