Regizorul franco-polonez Roman Polanski a renunțat să prezideze ceremonia de decernare a premiilor Cesar, „Oscarurile franceze”, din cauza polemicii declanșate în urma protestelor asociațiilor feministe, pe care o caracterizează totuși drept una „nejustificată”, a anunțat el într-un comunicat dat publicității marți de avocatul său, relatează AFP.
Regizor al unor filme precum „Tess”, „The Pianist” sau „Rosemary’s Baby” și laureat a numeroase premii în întreaga lume, Polanski este în continuare urmărit de justiția americană pentru presupusul viol asupra unei adolescente de 13 ani în 1977.
Asociațiile feministe au lansat o petiție prin care denunțau desemnarea sa în această calitate ceremonială, pe care au catalogat-o drept una jignitoare pentru victimele violurilor și agresiunilor sexuale. O petiție prin care se solicita „destituirea” lui a adunat până marți 60.000 de semnături, iar pe rețelele de socializare a fost lansat un apel la boicotarea ceremoniei de decernare a celor mai importante premii din industria filmului din Franța, care se va desfășura la 24 februarie.
Ministrul francez pentru drepturile femeilor, Laurence Rossignol, a catalogat drept „surprinzătoare și șocantă” desemnarea regizorului franco-polonez în calitatea de președinte al ceremoniei de decernare a Cesarurilor din 2017.
Această polemică „l-a întristat profund pe Roman Polanski și i-a afectat familia” și regizorul „a decis să nu dea curs invitației” organizatorilor, conform comunicatului avocatului său.