spot_img
32.9 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăEconomieComertRoboții atacă locurile de muncă din Europa de Est

Roboții atacă locurile de muncă din Europa de Est

-

Locurile de muncă în ţările din Europa de Est sunt vulnerabile pe fondul creşterii gradului de utilizare a roboţilor la nivel global, informează Bloomberg conform Agerpres.

Potrivit unui raport publicat marţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), un muncitor obişnuit din Slovacia, ţara cu cea mai mare producţie auto pe cap de locuitor din lume, se confruntă cu o probabilitate de 62% pentru ca locul său de muncă să fie automatizat „în viitorul apropiat”.

- Advertisement -

În acest raport, care a comparat 11 state emergente cu economii dezvoltate, BERD susţine că muncitorii din Lituania se confruntă cu un risc puţin mai mic decât cei din Slovacia, având probabilitate de 57% ca locurile lor de muncă să fie automatizate. În cazul muncitorilor din Estonia, Cehia, Polonia şi Slovenia, riscurile sunt cuprinse între 47% şi 53%. Roboţii vor fi utilizaţi mai ales în textile, agricultură şi sectorul manufacturier, susţine raportul.

„Inovaţiile tehnologice mută rapid balanţa dintre activităţile efectuate de oameni şi sarcinile efectuate de maşini. În sectorul manufacturier, procentul locurilor de muncă aflate în pericol să fie automatizate este deosebit de ridicat”, avertizează BERD.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img