spot_img
25.5 C
București
joi, iunie 8, 2023
AcasăDezvaluiriRobert Turcescu către Teodor Baconshi pe Facebook: Ce repede ați uitat când...

Robert Turcescu către Teodor Baconshi pe Facebook: Ce repede ați uitat când îmi plângeați la propriu la telefon, rugându-mă să fac ceva că va prinseseră paparazzi cu amanta în parc

-

Ce repede ati uitat cand imi plângeati la propriu la telefon, rugandu-ma sa fac ceva că va prinsesera paparazzi cu amanta in parc… Of, nea Baconschi!, i-a scris pe Facebook la o postare despre Biserica Ortodoxă jurnalistul Robert Turcescu fostului ministru de externe Teodor Baconcshi.

- Reclama -

Amicul Bănescu e prostovan pripit azi? Nț, nț, nț.., a mai comentat Turcescu.

POSTAREA LUI BACONCSHI:

Am parcurs azi dimineață cartea lui Oliver Jens Schmitt despre istoria BOR în ultimul secol. E scrisă civilizat, fără presupoziții și propensiuni pamfletare. Mai mult – dacă n-ar fi tot soiul de prostovani pripiți spre verdicte necugetate – toată societatea noastră chinuit democratică ar avea de câștigat din citirea ei.

Tribulațiile politice ale BOR de la Marea Unire până azi nu decurg din natura însăși a Ortodoxiei: ele exprimau diferențele de experiență istorică și socio-culturală a românilor din provinciile alipite și soluțiile – adesea forțate – pe care le-a dictat imperativul de a unifica spiritual un stat multietnic, pândit de vecini revizioniști și subminat de practici anacronice.

Când vom ajunge să cunoaștem necenzurat istoria mare și pe cea a principalilor ei actori (sinodali, teologi, intelectuali publici, politicieni), vom vedea cine a fost bun și drept și cine a fost slab și ticăloșit, din oportunism sau poftă de putere și bani.

Trebuie doar să dobândim libertatea retrospectivei critice, pentru a nu mai scuza figurile negative și a neglija figurile exemplare. Miza efectivă e consacrarea unui model comportamental pentru viitor, nu condamnarea BOR ca atare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img