spot_img
-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăExterneRobert D. Kaplan: UE va avea 'patru sau cinci viteze', Trump dă...

Robert D. Kaplan: UE va avea ‘patru sau cinci viteze’, Trump dă avantaje Chinei

-

Leadership-ul mondial al Statelor Unite este acum pus la îndoială pentru prima dată în ultimii 75 de ani, a declarat joi la Madrid scriitorul și analistul politic Robert D. Kaplan, care consideră că noul președinte american Donald Trump ‘oferă multe avantaje Chinei’, relatează agenția EFE.

- Reclama -

În ceea ce privește Uniunea Europeană, Kaplan consideră că blocul comunitar rămâne ‘un proiect foarte ambițios’, dar cu ‘patru sau cinci viteze’, pentru că în interiorul acestui bloc există ‘prea multe diferențe’.

Vom vedea ce se va întâmpla, a spus Kaplan referindu-se la posibilitatea ca China să preia rolul de putere hegemonică mondială, dar a caracterizat decizia lui Trump de a abandona acordul comercial Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) drept ‘cea mai mare greșeală comisă de SUA după al Doilea Război Mondial’.

Analistul politic american a făcut aceste aprecieri în timpul unei întâlniri cu presa desfășurată în capitala Spaniei, unde a venit pentru a i se decerna Premiul Internațional al Societății Geografice Spaniole.

Vorbind tot despre China, Robert D. Kaplan a spus că discursul privind leadership-ul mondial al acestei țări, pe care l-a rostit președintele chinez Xi Jinping la ultimul forum de la Davos, ‘ar fi fost diferit’ dacă Trump nu ar fi devenit președinte, iar odată cu instalarea acestuia la Casa Albă ‘intrăm într-o altă lume’.

La o întrebare legată de instalarea scutului antirachetă în Europa, Kaplan a răspuns că, deși ‘din punct de vedere tehnic acesta trebuie să apere Europa de Iran, adevărul cert e că este vorba despre protejarea României și a Poloniei de Rusia’, întrucât aceste două țări membre ale NATO sunt ‘foarte importante și au fost invadate de mai multe ori’.

‘Amenințarea Rusiei este reală, dar în același timp și ambiguă, pentru că nu știm ce dorește președintele rus Vladimir Putin’, a subliniat el în continuare, adăugând că această amenințare este ilustrată în prezent prin acțiuni ‘puțin costisitoare’, precum manipularea rețelelor de socializare sau crearea unor situații subversive în unele țări.

Este însă o amenințare reală, întrucât ‘poate deveni efectivă în 24 de ore în țările baltice’, dar nu și în alte țări și ‘nu la fel ca atunci când exista URSS’, a explicat mai departe Kaplan. Pe de altă parte, el a calificat drept ‘o greșeală’ decizia fostului președinte Barak Obama de a desfășura trupe în Europa, întrucât această decizie i-a dat ‘undă verde’ lui Putin.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img