spot_img
25.3 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăAnalizeRisc seismic: Expunerea băncilor pe titluri de stat și credite acordate pentru...

Risc seismic: Expunerea băncilor pe titluri de stat și credite acordate pentru sectorul public

-

Şapte bănci au expunere de peste 30% din active pe titluri de stat şi credite acordate pentru sectorul public, în timp ce la cinci instituţii de credit expunerea faţă de stat este cuprinsă între 20% şi 30% din active, la o parte din bănci expunerea ridicată fiind de risc sistemic, potrivit datelor prezen­tate de Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Finan­ciară din BNR, la seminarul EU-COFILE or­ga­nizat, la Sinaia de Asociaţia Ro­mână a Băncilor, Banca Naţională a României (BNR) şi Alpha Bank, scrie Ziarul Financiar.

Un număr de 24 de bănci au expu­nere pe sectorul gu­ver­namental mai mică de 20%, conform datelor aferente primului semestru din 2017.

- Advertisement -

Deţinerile mari de titluri de stat ale băncilor autoh­to­ne şi creditele acordate de către acestea sectorului guver­na­men­tal, ca pondere în total active, de circa 24%, plasea­ză România pe locul doi între statele din UE, după Ungaria, după cum a arătat Rădulescu, menţio­nând că vorbeşte în nume propriu.

În condiţiile în care în anii de criză finanţarea sectoru­lui privat a fost aproape îngheţată, băncile au căutat alte va­riante de plasare a resurselor, iar soluţia găsită pentru men­ţinerea expunerilor a fost finanţarea statului, mai ales că dobânzile erau atractive în comparaţie cu riscurile asumate. BNR a avertizat că intensificarea legăturii dintre sectorul public şi instituţiile de credit poate să ducă la creşterea riscurilor aferente. Dacă până în 2009, expunerea băncilor pe titluri de stat a fost sub 5% din total active, în 2010 a urcat spre 10%, iar tendinţa de creştere a continuat, ponderea sărind începând cu anul 2012 peste pragul de 15%, până spre 20%.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img