Şapte bănci au expunere de peste 30% din active pe titluri de stat şi credite acordate pentru sectorul public, în timp ce la cinci instituţii de credit expunerea faţă de stat este cuprinsă între 20% şi 30% din active, la o parte din bănci expunerea ridicată fiind de risc sistemic, potrivit datelor prezentate de Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, la seminarul EU-COFILE organizat, la Sinaia de Asociaţia Română a Băncilor, Banca Naţională a României (BNR) şi Alpha Bank, scrie Ziarul Financiar.
Un număr de 24 de bănci au expunere pe sectorul guvernamental mai mică de 20%, conform datelor aferente primului semestru din 2017.
Deţinerile mari de titluri de stat ale băncilor autohtone şi creditele acordate de către acestea sectorului guvernamental, ca pondere în total active, de circa 24%, plasează România pe locul doi între statele din UE, după Ungaria, după cum a arătat Rădulescu, menţionând că vorbeşte în nume propriu.
În condiţiile în care în anii de criză finanţarea sectorului privat a fost aproape îngheţată, băncile au căutat alte variante de plasare a resurselor, iar soluţia găsită pentru menţinerea expunerilor a fost finanţarea statului, mai ales că dobânzile erau atractive în comparaţie cu riscurile asumate. BNR a avertizat că intensificarea legăturii dintre sectorul public şi instituţiile de credit poate să ducă la creşterea riscurilor aferente. Dacă până în 2009, expunerea băncilor pe titluri de stat a fost sub 5% din total active, în 2010 a urcat spre 10%, iar tendinţa de creştere a continuat, ponderea sărind începând cu anul 2012 peste pragul de 15%, până spre 20%.