spot_img
16.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăExterneRFI: Rusia lovește în ”Vocile Americii”

RFI: Rusia lovește în ”Vocile Americii”

-

Rusia a amenințat instituțiile media americane care activează pe teritoriul său, între care și Vocea Americii, că le va impune noi restricții juridice după ce postul de televiziune rus RT, fost Russia Today, a acuzat obstacole în activitățile sale în Statele Unite. Măsura vine în contextul în care acum Rusia se pregătește pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, transmite RFI.

Ministerul rus de Justiție a trimis un e-mail „mai multor media americane care operează în Rusia” pentru a le atenționa că „încălcarea legislației ruse este inacceptabilă”, a precizat serviciul său de presă, citat de Interfax.

- Advertisement -

Ministerul a indicat că scrisoarea este „o măsură de ripostă la persecuția la care sunt supuse media ruse în Statele Unite”.

Radio Free Europe/Radio Liberty, post de radio finanțat de Congresul american, a confirmat că a primit o scrisoare prin care este avertizat că activitățile sale ar putea fi afectate de o lege din Rusia care obligă organizațiile nonguvernamentale care beneficiază de o finanțare străină să se înregistreze ca „agenți străini”.

- Advertisement -

O altă instituție media care a primit această scrisoare este Voice of America.

Legea adoptată în 2012 nu a fost folosită până acum împotriva media. Ea obligă organizațiile care au activități cu caracter ”politic” și sunt finanțate din fonduri străinesă se înregistreze ca „agenți străini”, o formulă care amintește de epoca Războiului Rece.

Din cauza acestei măsuri, unele ONG-uri au fost nevoite să renunțe la finanțări străine care le erau indispensabile, iar altele s-au închis, comentează France Presse.

O sursă guvernamentală a confirmat pentru agenția RIA Novosti că media americane au primit „o scrisoare oficială prin care erau informate de modificări viitoare la legislația rusă privind extinderea listei de ONG-uri care ar putea fi desemnate drept ”agenți străini'”.

„Aceste acțiuni nu vizează decât media americane. Este o măsură excepțională ca răspuns la posibila atribuire a statutului de ‘agent străin’ postului de televiziune rus RT în Statele Unite”, a explicat această sursă.

Vinerea trecută, Kremlinul a denunțat ”presiunea inedită” la care sunt supuse media ruse în Statele Unite, promițând represalii în caz de noi obstrucționări ale activităților lor. Postul tv de propagandă Russia Today a anunțat recent că Departamentul de Justiție american i-a trimis o scrisoare cu cererea de a se înregistra ca agent străin. În legislația americană, agenții străini sunt persoane sau organizații angajate în activități politice interne în numele unui stat străin. Activitățile unor astfel de agenți străini sunt supuse unor restricții. În iunie, Camera Reprezentanților a inițiat un proiect de lege de modificare a condițiilor de înregistrare a agenților străini. Potrivit proiectului, Departamentul de Justiție și FBI ar trebui să obțină puteri suplimentare pentru a identifica organizațiile care „încearcă ilegal” să influențeze procesele politice din Statele Unite. Congresmanii cred că RT a profitat de „lacunele” din legea privind înregistrarea agenților străini și a distribuit propaganda și știri false în timpul alegerilor prezidențiale din Statele Unite. De altfel, problemele canalului de televiziune, care este considerat ca motorul propagandei Kremlinului, au apărut pe fundalul investigației amestecului Rusiei în alegerile americane din 2016.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img