RFI: PNDL – programul obscur prin care Sevil Shhaideh administrează ”din pix” 30 de miliarde de lei

0
76
Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, participa la ceremonia de predarea-primirea a mandatului, joi, 21 mai 2015. DRAGOS SAVU / MEDIAFAX FOTO

Guvernul Grindeanu a alocat un buget uriaș pentru Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Până în 2020, aproximativ 30 de miliarde de lei vor putea fi direcționate din bugetul statului către primării printr-un simplu ordin de ministru, grație unei ordonanțe date de Executiv pe 18 ianuarie, fără vreo dezbatere sau consultare anterioară. ”Avem de a face cu o acțiune lipsită de transparență a Guvernului”, atrage atenția, la RFI, președintele Expert Forum (EFOR).

Expert Forum a monitorizat în ultimii ani modul prin care banii destinați Programului Național de Dezvoltare Locală au mers de la bugetul țării la autoritățile locale. Operațiuni suspecte au fost depistate în mai multe rânduri, spune președintele EFOR Sorin Ioniță.

El atrage atenția, într-un interviu acordat RFI, că, pentru următorii ani, suma acordată de Guvernul Grindeanu pentru PNDL (program coordonat de vice-premierul Sevil Shhaideh) este de aproape 6 ori mai mare decât cea precedentă (30 miliarde lei pentru 2017-2020 fata de aproximativ 6 miliarde pentru 2013-2016). În plus, spune Sorin Ioniță, dacă abuzul în serviciu va fi redefinit, așa cum dorește Guvernul prin ordonanță de urgență, va fi și mai greu de urmărit și verificat modul în care autoritățile locale gestionează acești bani.