spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriRFI: Ora răfuielii în UE, România pierde

RFI: Ora răfuielii în UE, România pierde

-

La Bruxelles, liderii UE au început vineri 23 februarie discuțiile privind bugetul UE post 2020 și post Brexit. Se întrevede deja posibilitatea ca țările certate cu solidaritatea europeană să fie pedepsite. Un acord final ar trebui să intervină în februarie 2019, transmite RFI.

- Reclama -

RELATAREA RADIO FRANCE INTERNATIONALE

- Advertisement -

Proiectele europene de infrastructură, apărarea, paza frontierelor : iată idei concrete pentru un viitor european, dar costisitoare. Regatul Unit, contribuitor de vază la bugetul UE, nu va mai fi aici pentru a finanța toate acestea. Cine va plăti și cât ?

Ideea pusă pe masă vineri la Bruxelles este ca toate statele membre să-și mărească contribuția, acoperind astfel golul lăsat de Londra. Toate statele și mai ales cele care acum primesc mai mult decât dau, printre acestea aflându-se și România.

- Advertisement -

Respectivele state ar fi de acord cu ideea, dacă și numai dacă li se dă garanția că bugetul destinat agriculturii și regiunilor nu va scădea. De multe decenii, aceste mari politici comunitare smulg partea cea mai importantă a bugetului, dar au început să se clatine serios în ultimii zece ani.

Ar fi acum vorba ca ele să piardă din nou în jur de 30% din finanțare. Acest lucru nu poate fi acceptat de est europene, dar nici de Franța sau Portugalia care au încă nevoie de subvențiile agricole ca de aer.

Apoi, se întrevede din ce în ce mai tare posibilitatea ca bugetul să fie folosit drept armă împotriva țărilor ca Polonia, Ungaria sau România unde statul de drept este pus în pericol. Cu toate că acest aranjament nu este prevăzut în Tratatul comunitar și cu toate că țările în cauză protestează, posibilitatea există și ea este acum studiată de Comisia Europeană. Germania o vrea, o vrea deci Bruxelles.

In plus, și aici Parlamentul European se asociază și el, fondurile structurale ar putea fi tăiate pentru acele țări care se încăpățânează să nu primească migranți, cum este cazul Ungariei și al Slovaciei.

Iar când Budapesta spune că prin paza propriilor frontiere, care sunt și frontiere externe Schengen, ea s-a achitat de contribuția la securitatea europeană, i se răspunde că nu s-a achitat și de solidaritatea europeană.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img