RFI: Nokia-Alcatel-Lucent : mariaj franco-americano-finlandez la orizont ?

0
314

Nokia, fabricantul finlandez de echipamente de telecomunicaţii, vrea să fuzioneze cu concurentul său franco-american Alcatel-Lucent. Anunţul a fost făcut astăzi la Helsinki şi a fost urmat foarte repede de luări de poziţie la Paris. Preşedintele francez François Hollande i-a primit deîndată în audienţă pe liderii celor două societăţi în timp ce ministrul francez al Economiei încerca să liniştească spiritele, transmite Radio France Internationale.

Nokia doar a confirmat faptul că discută cu Alcatel-Lucent o fuziune totală care ar lua forma unei oferte publice de cumpărare a grupului franco-american de către concurentul său finlandez. Nu se spune însă nici cât ar fi dispus Nokia să plăteasscă pentru Alcatel-Lucent şi nici de ce vrea să achiziţioneze firma concurentă. In fine, nimic nu garantează un succes al acestor discuţii privind eventuala fuziune.

François Hollande, preşedintele Franţei, i-a primit marţi după-amiază în birourile sale de la Elysée pe responsabilii celor două grupuri. Guvernul socialist de la Paris a avertizat deja că va fi « foarte atent, vigilent » la consecinţele unei eventuale fuziuni asupra pieţei muncii din Franţa şi aşteaptă « cât de repede » detaliile planului de apropiere între cele două firme. In opinia lui Emmanuel Macron, ministrul francez al Economiei, « această apropiere ar permite creearea unui campion european ce i-ar putea concura pe mai marii chinezi ai sectorului ». Macron estima de asemenea că centrul de cercetare şi dezvoltare al noului concern ar urma să fie situat în Franţa. Cum era de aşteptat, sindicatele de la Alcatel-Lucent se declară îngrijorate, nu atât pentru viitorul concernului cât pentru locurile de muncă din Franţa. Trebuie spus că în numeroase domenii cele două firme au activităţi similare deci o suprimare mai mult sau mai puţin masivă de posturi în caz de fuziune pare inevitabilă.