RFI: Bătălia pe Aleea Karl Marx din Berlin

0
53

Orașul Berlin va cumpăra de la o companie imobiliară privată 670 de apartamente,  după luni de mobilizare publică împotriva speculatorilor imobiliari, transmite Courrier International preluând o știre AFP.

Apartamentele sunt situate pe Karl-Marx-Alee, o adresă plină de simboluri, transmite RFI.

Chiriașii de pe Karl-Marx-Allee, acest șir de clădiri neo-clasice, cândva o adevărată vitrină pentru regimul est-german, s-au mobilizat din noiembrie împotriva vânzării unei treimi din acest bulevard către grupul imobiliar Deutsche Wohnen.

Prin exercitarea dreptului lor de preempțiune, au cerut o soluție, nemaivăzută de la Reunificarea Germaniei în 1990: întoarcerea în domeniul public a apartamentelor, trecute în proprietate privată la căderea zidului.

Gigantul imobiliar Deutsche Wohnen este temut în Berlin pentru politica sa dură în domeniul chiriilor, devenind simbolul speculatorului imobiliar care afectează sociologia capitalei germane.

Chiriile s-au dublat în ultimii zece ani în această metropolă de patru milioane de locuitori, în condițiile în care lipsa de locuințe este din ce în ce mai puternic resimțită.

Legislativul landului Berlin a anunțat, de asemenea, în iunie că va adopta o lege care ar putea îngheța chiriile timp de cinci ani în sectorul privat.