spot_img
19.7 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăEconomieRezervele valutare ale Chinei au scăzut cu 93,9 miliarde de dolari, în...

Rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu 93,9 miliarde de dolari, în august

-

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au înregistrat o scădere record cu 93,9 miliarde de dolari în luna august, în urma intervențiilor agresive ale Beijingului pentru a împiedica deprecierea yuanului și stabilizarea piețelor financiare, transmite Reuters, conform Agerpres.

- Reclama -

Datele publicate luni de Banca Poporului din China (PBOC) arată că rezervele valutare ale țării au scăzut luna trecută cu 93,9 miliarde de dolari, până la 3.557 miliarde de dolari, comparativ cu 3.650 miliarde de dolari la finele lunii iulie. Chiar dacă sunt în continuare cele mai mari din lume, rezervele valutare ale Chinei s-au redus constant după vârful de 3.990 miliarde de dolari atins în luna iunie 2014, în condițiile în care acumularea îngrijorărilor cu privire la încetinirea celei de-a doua economii a lumii a determinat din ce în ce mai multe companii și investitori să scoată bani din China.

‘Intervențiile frecvente vor diminua rapid rezervele valutare și vor înăspri condițiile de lichiditate de pe piață’, a declarat Zhou Hao, economist șef la Commerzbank în Singapore.

Un semn pozitiv este că recurgerea la rezervele valutare nu a fost atât de mare pe cât se așteptau unii comentatori care estimau că rezervele valutare ale Chinei s-au diminuat cu până la 200 de miliarde de dolari într-o singură lună. Chiar și așa economiștii cred că reducerea rezervelor a fost, probabil, ușor mai mare decât cifra oficială de 94 de miliarde de dolari având în vedere impactul pozitiv al evoluției cursului de schimb al dolarului în raport cu alte valute. Cea mai mare parte a rezervelor valutare ale Chinei sunt în obligațiuni emise de Trezoreria SUA.

Scăderea rapidă a rezervelor valutare ale Chinei a venit ca urmare a deciziei surprinzătoare a autorităților de la Beijing, care în data de 11 august au devalorizat cu aproape 2% cursul de schimb al yuanului. În replică investitorii au vândut masiv yuani, de temă că vor urma și alte devalorizări, iar Banca Centrală a Chinei a fost nevoită să vândă dolari din rezervele sale pentru a evita ca yuanul să se deprecieze și mai mult în raport cu moneda americană.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img