Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism a înfiinţat o celulă de criză care gestionează şi propune soluţii pentru sprijinirea operatorilor economici din turism, puternic afectaţi de răspândirea COVID-19, şi care totodată vine în ajutorul turiştilor. Rezervările hoteliere în Bucureşti au scăzut deja cu 30%, transmite news.ro.
“La nivelul ministerului a fost creată o celulă de criză în cadrul căreia au fost elaborate propuneri de măsuri care au ca scop stimularea turismului şi care ar putea permite operatorilor să funcţioneze şi să aibă continuitate. Au fost analizate soluţii de tipul: scutirea de plata taxelor pe salarii pentru următoarele trei luni, cu posibilitatea prelungirii pentru şase luni în caz de necesitate, scoaterea de sub incidenţa veniturilor salariale a mesei şi a cazării pentru angajaţi sau măsuri care prevăd posibilitatea prelungirii voucherelor de vacanţă deja emise, începerea emiterii noilor vouchere de vacanţă în următoarele 10 zile pentru susţinerea turismului intern, cât şi posibilitatea emiterii voucherelor de vacanţă în extrasezon. Totodată a fost discutată şi nevoia unei campanii de promovare a vacanţelor în România”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism, citat în comunicatul de presă.
Potrivit acestuia, se înregistrează scăderi importante ale rezervărilor.
”Într-adevăr, avem o scădere importantă în ceea ce înseamnă rezervări, trafic de turişti. În Bucureşti, la nivel hotelier, se înregistrează o scădere de aproximativ 30% în gradul de ocupare, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, România are un mare avantaj. În prezent, pe teritoriul ţării noastre nu există focare de infecţii majore, ceea ce înseamnă că se mai poate călători pe plan local. Sfatul nostru este ca lumea să fie calmă şi să aibă răbdare”, a mai declarat Emil-Răzvan Pîrjol.