spot_img
14.8 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăAnalizeREVOLTA CAMIONAGIILOR/ Premierul Trudeau vrea utilizarea excepţională a legii  de urgență și...

REVOLTA CAMIONAGIILOR/ Premierul Trudeau vrea utilizarea excepţională a legii  de urgență și să blocheze cardurile celor care demonstrează

-

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat luni utilizarea excepţională a legii privind măsurile de urgenţă pentru a pune capăt blocajelor „ilegale” ale manifestanţilor împotriva măsurilor sanitare care se desfăşoară în ţară de peste două săptămâni, comentează AFP conform Agerpres.

Este doar a doua oară când această prevedere este activată în timp de pace, ultima dată datând din criza din 1970 când Pierre Elliott Trudeau, tatăl actualului prim-ministru era la putere.

- Advertisement -

„Guvernul federal invocă legea privind măsurile de urgenţă pentru a completa puterile provinciale şi teritoriale şi pentru a face faţă blocajelor şi ocupărilor”, a declarat el, precizând că armata nu va fi desfăşurată şi că noile măsuri vor fi „limitate în timp şi geografic”.

Mişcarea de contestare canadiană care a început la sfârşitul lui ianuarie a pornit de la şoferii de camion protestând împotriva obligaţiei de a fi vaccinat pentru a trece frontiera dintre Canada şi Statele Unite. Revendicările s-au transformat rapid într-o mişcare împotriva măsurilor sanitare în ansamblu şi, de asemenea, pentru numeroşi protestatari, împotriva guvernului lui Justin Trudeau.

- Advertisement -

Legea privind măsurile de urgenţă poate fi invocată în cazul unei „crize naţionale” şi oferă guvernului federal mai multă putere de a pune capăt acesteia, permiţându-i să autorizeze „temporar măsuri extraordinare”.

Cu aplicarea acestei legi, guvernul canadian emite o ordonanţă care permite instituţiilor financiare canadiene să înceteze temporar furnizarea de servicii financiare atunci când instituţiile bănuiesc că un cont este utilizat pentru favorizarea blocajelor şi ocupărilor ilegale.

Băncile şi alţi furnizori de servicii financiare vor putea imediat îngheţa sau suspenda un cont fără o hotărâre judecătorească.

Vicepremierul Canadei şi ministru al finanţelor, Chrystia Freeland, a transmis luni un mesaj clar pentru şoferii de camioane care încă paralizau centrul oraşului Ottawa: „În cazul în care camionul tău este folosit, contul tău va fi îngheţat şi asigurarea ta va fi suspendată”, a spus ea.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img