spot_img
16.8 C
București
sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAnalizeReuters: Franța, îngrozită de căderea economică a Germaniei

Reuters: Franța, îngrozită de căderea economică a Germaniei

-

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate miercuri de Reuters citată de Agerpres.

Valoarea schimburilor comerciale ale Franţei cu Germania este triplă faţă de cea cu Marea Britanie, astfel că politicienii francezi devin tot mai îngrijoraţi în timp ce omologii lor germani ezită asupra măsurilor care să îndepărteze Germania de pragul recesiunii.

- Advertisement -

”Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit. Pentru că suntem expuşi mult mai mult faţă de Germania”, explică un oficial din Ministerul francez de Finanţe.

La reuniunea de joi a miniştrilor economiei şi finanţelor francez şi german, Parisul va aştepta – dar fără să spere prea mult – semne care să arate că Berlinul încearcă să facă mai mult pentru o redresare a economiei. ”Este important să se acţioneze preventiv înainte să fie prea târziu şi nu să se reacţioneze abia după ce criza s-a declanşat”, avertizează o altă sursă din Ministerul francez de Finanţe.

- Advertisement -

Guvernul francez a lansat anul acesta un pachet de facilităţi în valoare de peste 10 miliarde de euro, constând în reduceri de taxe şi scheme de bonusuri pentru lucrătorii cei mai nevoiaşi şi pensionari. Aceste măsuri au fost menite în special să calmeze protestele ”vestelor galbene”, însă acum, prin creşterea cheltuielilor, ele par să ajute şi la compensarea efectelor negative ale unei încetiniri economice de genul celei observate în Germania. ”Germanii au marjă de manevră în cadrul regulilor (fiscale ale) UE şi în cadrul propriilor lor reguli. Există spaţiu pentru stimulente fiscale”, consideră Olivier Garnier, director general pentru politică economică la Banque de France.

Deocamdată, în pofida încetinirii economiei germane, economia franceză îşi menţine cursul şi creşterea ei pentru acest an este prognozată la 1,4%, procent mai mult decât dublu faţă de cel de 0,6% al Germaniei. Pentru anul viitor prognoza de creştere economică a Franţei este de 1,3%, dar evoluţia depinde parţial de realizarea prognozei creşterii economice de 0,9% în cazul Germaniei.

Unii economişti francezi remarcă faptul că încetinirea economiei germane pare să se concentreze în sectorul auto. Iar acesta este sectorul faţă de care marile companii franceze sunt cel mai mult expuse, notează economistul Stephen Colliac, din cadrul societăţii financiare Euler Hermes. De exemplu, cel mai mare client al companiei franceze Faurecia, producătoare de componente auto, este compania germană Volkswagen, ce reprezintă 19% din vânzările sale, procent care este de 31% în cazul companiei concurente Valeo şi de 29% pentru societatea de inginerie Akka.

Conform datelor statistice, 15% din comerţul exterior francez se desfăşoară cu Germania, în timp ce Marea Britanie este abia al şaptelea partener comercial al Franţei, cu 5,2% din totalul schimburilor.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img