Rețea românească de traficanți de migranți în Franța și UK

0
17
Migrants walk on June 17, 2015 towards the ferry port of Calais, northern France. Around 3,000 migrants built makeshift shelters in the so-called 'New Jungle' before trying to go to England. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN (Photo credit should read PHILIPPE HUGUEN/AFP/Getty Images)

România în cadrul unei anchete asupra unei reţele de traficanţi care operau în special în nordul Franţei pentru a transporta migranţi spre Marea Britanie, a anunţat luni poliţia franceză într-un comunicat, citat de AFP și Agerpres.

Migrants and activists scuffle with police officers after French authorities started to clear out makeshift camps in the English Channel port city of Calais, northern France, housing hundreds of illegal migrants from Syria, Afghanistan and Africa, Wednesday, May 28, 2014. French media reports say that Calais authorities wanted the camps cleared out because of a scabies epidemic. (AP Photo/Thibault Vandermersch)

Această anchetă „pe fondul traficului de fiinţe umane” a fost demarată în 22 august 2018 ca urmare a unei „succesiuni de interceptări” ale unor şoferi de tiruri de origine română care încercau să traverseze Canalul Mânecii cu „migranţi ascunşi în maşinile lor”, a precizat poliţia.

Potrivit anchetei, „sub acoperirea unor societăţi de transport româneşti cu implicarea conducătorilor lor”, şoferii „îi transportau pe candidaţii la exil din porturile” de pe litoralul nordic al Franţei, din Belgia şi Olanda.

Sub conducerea justiţiei franceze, „ancheta a început printr-o cooperare internaţională cu sprijinul Europol şi Eurojust”.

Potrivit anchetatorilor, „migranţii călătoreau ascunşi în remorcă, în cabina şoferului sau sub paravântul de pe cabină”, precum şi în containere dinspre Belgia.

Potrivit acestui mod de operare, „migranţi în număr de peste zece uneori erau ‘stocaţi’ timp de mai multe ore, alteori chiar zile”, înainte de a fi încărcaţi pe o navă pentru un „transport pe cale maritimă până în portul Hull”, în Anglia.

În mai multe rânduri, „intervenţia echipelor de salvare” a fost necesară de a acorda „asistenţă ocupanţilor containerelor aflaţi în pericol”.

La 10 iunie, „un şofer rutier experimentat în acest gen de trafic” a fost interceptat în portul francez Dunkerque „în timp ce încerca să strecoare doi migranţi”.

În urma anchetei, organizatorul acestei reţele şi nouă dintre complicii săi au fost arestaţi în România, iar alte şase persoane – în Marea Britanie şi în Franţa.

Ancheta a „permis enumerarea a minimum a 259 de tentative de transport ilegal al migranţilor” care s-au soldat prin „167 de succes şi 92 de eşecuri”. „141 de migranţi” au fost interceptaţi la frontieră din „cel puţin 327 de migranţi intraţi pe teritoriul britanic”.

„Cifra de afaceri a acestei organizaţii infracţionale este estimată la aproape 3,6 milioane de euro”.

Indivizii interceptaţi în străinătate urmează să fie remişi autorităţilor franceze în vederea inculpării lor.