spot_img
-1.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăBasarabiaREȚEA DE SPIONAJ RUSĂ LA CHIȘINĂU: Un fost deputat REȚINUT pentru că...

REȚEA DE SPIONAJ RUSĂ LA CHIȘINĂU: Un fost deputat REȚINUT pentru că turna la adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei

-

Fostul deputat din Parlamentului Republicii Moldova din partea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, a fost reţinut. Potrivit portalului de ştiri Newsmaker.md, acesta ar fi învinuit de spionaj şi de trădare de patrie.

- Reclama -

Newsmaker notează că Bolboceanu a fost reţinut după ce la domiciliul lui au avut loc percheziţii în data de 17 martie. În ordonanţa de efectuare a pecrheziţiilor se menţionează că urmărirea penală pe numele deputatului a fost pornită în vara anului 2016, în conformitate cu articolul 337 şi 338 al Codului Penal, „Trădare de patrie” şi „Spionaj”.

- Advertisement -

Pedeapsa pentru aceste infracţiuni este de la 12 la 20 de ani de închisoare. Din actul emis de către procurori rezultă că Bolboceanu ar fi avut o relaţie cu adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Chişinău, Alexandr Grudin.  De asemenea, în ordonanţă se mai spune că, la întrevederile între Grudin şi Bolboceanu, cei doi puneau la cale o conspiraţie.

„Luând în consideraţie evenimentele din Ucraina, nu excludem posibilitatea implicării ofiţerilor serviciilor speciale ruse în organizarea şi susţinerea acţiunilor îndreptate spre destabilizarea situaţiei social-politice din ţară”, se arată în documentul procuraturii.   În document este subliniat faptul că SIS a stabilit că Bolboceanu menţine legătura cu anumite persoane interesate în a primi informaţii de importanţă de stat, inclusiv cu scopul de a destabiliza situaţia socal-politică din ţară. Procurorii au specificat în ordonanţa de începere a percheziţiilor că acestea sunt necesare pentru a ridica informaţia din mijloacele de comunicare dintre Iurie Bolboceanu şi aceste persoane, precum ar fi telefonul mobil şi altele. Materiale ce ar fi de folos în procesul de urmărire penală. Numele lui Iurie Bolboceanu a figurat şi în cazul dosarului de corupere a deputaţilor din februarie 2014. Atunci când câţiva deputaţi din coaliţia de guvernare au anunţat că au existat tentative de mituire a lor pentru a părăsi majoritatea parlamentară şi de a nu vota proiectele de legi înaintate de aceasta. Se întâmpla în ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE (semnat pe 27 iunie 2014).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img